BiH
0

Novac od GSM licence usmjeren u izgradnju puteva

SRNA
Vlada Federacije BiH odlučila je danas da 29.870.000 KM naplaćenih izdvajanja od GSM licence za 2008. godinu i dio za 2009. godinu uloži u unapređenje putne infrastrukture.

Vlada FBiH je usvojila Izvještaj o realizaciji plana i programa rada Javnog preduzeća Direkcija cesta FBiH u prošloj godini, u kojem se navodi da je finansijska kriza rezultirala smanjenim javnim prihodom preduzeća, na šta su najviše uticala smanjenja prihoda od nafte i naftnih derivata i putarina.

Smanjenje iznosa naknada od nafte i naftnih derivata koje su predviđene za unapređenje i održavanje cestovne infrastrukture doprinijelo je da se u ovom sektoru išlo samo na realizaciju završetka već započetih projekata izgradnje, rekonstrukcije i sanacije, te na eksproprijaciju i projektovanje. 

Federalna Vlada danas je donijela odluku o utvrđivanju finansijskih sredstava za dokapitalizaciju privrednih društava namjenske industrije u FBiH.

Na ovaj način odobrava se da će se za ovu dokapitalizaciju koristiti vrijednost nekretnina koje nisu obuhvaćene rješenjem o odobravanju Programa privatizacije i početnog bilansa za privatizovano privredno društvo "Pretis" DD Vogošća, te vrijednost nekretnina koje nisu obuhvaćene rješenjem o odobravanju Programa privatizacije i početnog bilansa za privatizovano  privredno društvo "Binas" DD  Bugojno. 

Vlada je dala i saglasnost na Sporazum o načinu izmirenja dugovanja IP "Krivaja" DOO Zavidovići po pravosnažnim i izvršnim presudama i rješenjima o izvršenju, u ukupnom iznosu od 3.122.484 KM, a koja se sastoje od razlike neisplaćenih plata, dijela kamata u iznosu od 30 odsto, troškova parničnog i izvršnog postupka za 172 radnika. 

Potpisnici ovog sporazuma saglasni su da su dugovanja prema povjeriocima u cijelosti izmirena i da se povjerioci odriču prava da potražuju dio neisplaćene, a dosuđene zakonske zatezne kamate. 
Potraživanje povjerilaca isplatiće Vlada FBiH iz novčanih sredstva naplaćenih iz pasivnog podbilansa, ili iz planiranih sredstava u okviru rebalansa budžeta za 2010. godinu. 

Povjerioci se ovim sporazumom obavezuju da, odmah po njegovom potpisivanju, Opštinskom sudu u Zenici dostave podnesak o povlačenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka na IP "Krivaja" DOO Zavidovići i kopiju istog podneska dostave Sudu koji provodi postupak registracije društva "Krivaja 1884" DOO Zavidovići uz izjavu da više ni na koji način ne osporavaju postupak registracije društva "Krivaja 1884" DOO Zavidovići.