BiH
0

Novac od digitalizacije usmjerava se u druge svrhe

SRNA
Još nije poznato koliko novca će javnim emiterima biti dodijeljeno za digitalizaciju, jer Vijeće ministara BiH raspoređuje novac od viška prihoda Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u druge namjene, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Iako je na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH utvrđeno da je višak prihoda RAK-a u 2009. godini 3,9 miliona KM, ovaj novac neće biti namijenjen za digitalizaciju, nego za ugovor sa "Microsoftom", te za nabavku digitalnih tahografa, što je uslov EU koji će morati da bude ispoštovan u oblasti prevoza, piše list.

Parlamentarna skupština BiH donijela je zaključak da u digitalizaciju usmjeri oko 12 miliona KM, što je cjelokupan višak prihoda RAK-a u 2008. i 2009. godini, ali Vijeće ministara to nije učinilo.

Sudeći po obrazloženjima u ministarstvima transporta i komunikacija, te finansija i trezora BiH, digitalizaciju je zaustavila njihova međusobna korespondencija.

Zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH Mladen Simić tvrdi da je Vijeće ministara BiH u utorak utvrdilo da je višak prihoda RAK-a 3,9 miliona KM i da je zadužio Ministarstvo da uradi prijedlog odluke o raspodjeli tog novca.

"Na sjednici prije ove odlučeno je da od tog viška prihoda RAK-a 1,9 miliona KM bude izdvojeno za nabavku licence 'Microsoft'. S druge strane, parlament BiH zahtijeva da sav novac ide u digitalizaciju, pa je nejasno kako napraviti odluku kojom će svi biti zadovoljni. Takođe, RAK traži 530.000 KM za nove prostorije", rekao je Simić.

Ni raspodjela 7,6 miliona KM viška prihoda RAK-a iz 2008. godine još nije riješena, jer je prethodno bilo odlučeno da oko 4,2 miliona KM bude uloženo za digitalne odašiljače i linkove u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu. 
Marija Putica, predsjedavajuća Odbora javnog RTV sistema BiH, kaže da je prelazak sa analognog na digitalni sistem emitovanja ozbiljno doveden u pitanje jer bi prema strategiji Vijeća ministara taj posao trebalo završiti do decembra 2011. godine.

Digitalizacija je obaveza BiH koja je proistekla iz međunarodnog ugovora i država je potpisnik i garant da će BiH sa ostatkom Evrope sa analognog preći na digitalno emitovanje.