BiH
310

Nova Vlada FBiH polovinom augusta: Dogovorena koalicija SDA, SBiH, BPS i A-SDA

Piše: E. F.
Foto: FENA
Foto: FENA
Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Bosanskohercegovačke patriotske stranke, Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Stranke demokratske aktivnosti A-SDA potpisali su danas u Sarajevu sporazum o političkoj saradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu za mandatni period 2015.-2018.

Ovim sporazumom su se opredijelili za političku borbu za cjelovitost Bosne i Hercegovine i jačanje njenih institucija, te za provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti razvoj i ekonomski napredak.

"Sam ovaj sporazum je opći sporazum o političkoj saradnji, dok će u formi aneksa biti pripremljeni dokumenti između nas (SDA i SBiH). Kada su u pitanju konkretni dogovori za Stranku za BiH važna su postignuta rješenja otvorenih pitanja o kojima smo govorili, kao što su pitanja državne imovine, pitanja vezana za princip djelovanja Stranke za BiH i SDA.

"Ono što je za nas zaista bitno jeste to da su sve stranke potpisnice prihvatile našu inicijativu da se u ovom sporazumu nađe mjesta za usvajanje zakona u vezi sa državnom imovinom kako bi se ona stavila u funkciju i dala investitorima koji će ulagati u našu zemlju", kazao je Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, za Klix.ba.

Posebnim dokumentima riješit će se pitanje preraspodjele pozicija u vlasti.

"Mislim da ćemo u narednih 10-15 dana predložiti imena u resorima i negdje do polovine augusta trebali bismo imati sva imena za Vladu FBiH", kazao je Jerlagić.

Predstavnici ovih stranaka najavili su da će zajedno formirati i vladu Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Bosanskopodrinjskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona kroz podršku imenovanja ekspertskih ministara na upražnjena mjesta, te da će podržati aktuelni saziv Vijeća ministara BiH i program rada.