BiH
7

Nova uprava PD Butmir najavila krivičnu prijavu protiv ministra Hrenovice

FENA
Radnici PD Butmir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici PD Butmir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nova uprava KJP Poljoprivredno dobro Butmir saopćila je da će zbog lažnih i netačnih izjava protiv ministra Emira Hrenovice kao i smijenjene uprave podnijeti krivičnu prijavu jer su takvim izjavama i klevetama narušili njihov privatni, porodični i poslovni integritet.

"Amir Karahasanović je legalno izabran vršioc dužnosti direktora KJP PD Butmir, imenovan od v.d. Nadzornog odbora, što je potvrđeno sudskim rješenjem od 23. septembra ove godine", navodi se u saopćenju Uprave KJP PD Butmir, v.d. Nadzornog odbora i v.d. direktora.

Ova uprava, kako dodaju, već pola godine radi van sjedišta preduzeća, a jedinim krivacem smatraju resornog ministra Emira Hrenovicu.

"Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica nije izvršio obaveze iz svoje nadležnosti, odnosno nije iskoristio svoje ovlasti i instrumente kojima raspolaže kao resorni ministar da obezbijedi uvjete i novoj upravi obavljanje upravljačkih aktivnosti u sjedištu preduzeća", stoji u saopćenju.

Navode da je nova uprava prioritetno insistirala na reviziji cjelokupnog poslovanja, a da za te aktivnosti ministar Emir Hrenovica nije dao podršku.

"Naprotiv, on je svojim istupima u medijima, postupio neprofesionalno i u suprotnosti sa nadležnostima ministra, pa je čak stao u zaštitu kriminala u preduzeću", stoji u saopćenju.

Nastupi u medijima Emira Hrenovice, kako se dodaje, služili su za njegovu vlastitu promociju, a ne za rješavanje problema u pomenutim preduzećima i privredi Kantona.

Smatraju da je neprimjereno da ministar privrede KS dezinformiše javnost i ne dozvoljava reviziju poslovanja.

"Odgovoran je za eroziju državne imovine, za bezvlašće u ovom preduzeću, za štete i gubitke jer staje na stranu zaštite i pokrića kriminala u KJP PD Butmir. Obraćamo se i tražimo od Vlade KS na čelu sa premijerom Suadom Zeljkovićem, zastupnika u Skupštini KS, ministra unutrašnjih poslova KS Nermina Pećanca, glavne tužiteljice Tužilaštva KS Nives Kanevčev i drugih da shodno svojim nadležnostima konačno zaustave samovlašće u KJP PD Butmir, zaštite kapital i imovinu KS, provjere i utvrde ispravnost i zakonitost postupaka nove uprave, jer v.d. Nadzorni odbor i v.d. direktor raspolažu svom dokumentacijom koja ukazuje na ispravnost rada ove uprave", stoji u saopćenju.

Nova Uprava KJP PD Butmir, v.d. Nadzornog odbora i v.d. direktora upozoravaju da je posebno pogubno za to preduzeće da ostane u ovom režimu bezvlašća u vremenu okončanja poslovne godine i sačinjavanje završnog računa.