BiH
0

Nova uloga EUPM-a u BiH

FENA
Policijska misija Evropske unije i EUFOR danas su održali sastanak sa zvaničnicima bh. agencija za provođenje zakona, tužilaštva i službenicima za oporezivanje, na kojem su predstavili novu ulogu EU misija u BiH.

Kako je saopćeno iz EUPM-a, od 1. juna Policijska misija EU će preuzeti vodeću ulogu u koordinaciji policijskih aspekata rada svih aktera evropske sigurnosne i odbrambene politike prisutnih u BiH, kao i u podršci koju oni pružaju bh. agencijama za provođenje zakona.

To znači da će Policijska misija EU ubuduće imati glavnu ulogu u asistiranju agencijama za provođenju zakona u fazama planiranja i provođenja istraga i operativnih aktivosti.

U sklopu toga, Policijska misija EU i lokalna policija će zajednički identifikovati one situacije u kojima je neophodna operativna podrška EUFOR-a.

Proširivanje uloge EUPM-a u podršci borbi protiv organiziranog kriminala paralelno ?? smanjivanju uloge EUFOR-a u tom polju.

Međutim i tokom tranzicijskog perioda EUFOR će nastaviti sa svojom glavnom misijom održavanja sigurnog okruženja kao i prije i neće doći do vakuma.

Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e, DGS-a, Policije Republike Srpske, Policije Federacije BiH, Policije Distrikta Brčko, kancelarije Državnog tužilaštva i Agencije za indirektno oporezivanje. EUFOR i EUPM i dalje ostaju dosljedni zajedničkoj saradnji i pružanju efikasne podrške vlastima u BiH.