Roditelji ne žele promjenu
1

Nova učiteljica došla na posao, prvačići se nisu pojavili u školi

Piše: N. Jamaković
Osnovna škola Vrhbosna
Osnovna škola Vrhbosna
Osamnaest prvačića Osnovne škole Vrhbosna u Sarajevu jučer, prvi dan drugog polugodišta, nisu došli na nastavu, iako ih je nova učiteljica Amela Zeković čekala u učionici, potvrdio je za Klix.ba direktor škole Mirsad Lelo.

Razlog je što roditelji ovih prvačića ne žele prihvatiti da nova učiteljica uči njihovu djecu, nakon što je odjeljenje I-2 od početka vodila učiteljica Denisa Kuhinja.

Učiteljica primljena na 90 dana

"Mi smo imali jedno odjeljenje prvog razreda sa 31 učenikom, ali nam je u septembru prošle godine došlo 5-6 novih prvačića te smo sredinom septembra, u skladu sa standardima, morali napraviti dva odjeljenja sa po 18 učenika. Tada sam, u skladu sa zakonskom procedurom u takvim situacijama, na 90 dana primio učiteljicu Denisu Kuhinju, koja je preuzela odjeljenje I-2. Međutim, u isto vrijeme smo, također prema zakonu, tražili saglasnost Ministarstva obrazovanja za raspisivanje konkursa za prijem nove učiteljice te smo svu tu proceduru završili prije početka novog polugodišta i imenovali učiteljicu Amelu Zeković. No, roditelji ne prihvataju novu učiteljicu i jučer nisu poslali svoju djecu u školu želeći tako izvršiti pritisak kako bi učiteljica Denisa Kuhinja nastavila učiti njihovu djecu", rekao je direktor Lelo za Klix.ba.

Dodaje, međutim, da je sve urađeno u skladu sa zakonskim propisima te nema nikakve šanse da se ispoštuju zahtjevi roditelja.

"Nama su se na konkurs prijavila 22 kandidata, a Amela Zeković je imala prednost, također na osnovu zakona, budući da je ranije obavljala svoj posao na određeno vrijeme, a takvi kandidati, prema zakonskoj odredbi iz 2009. godine, imaju prednost pri zapošljavanju. Osim toga, Denisa Kuhinja je bila među najlošijim kandidatima, bila je 20. među 22 kandidata, tako je imala vrlo slabe šanse da ostane na ovom poslu. Uz to, Amela Zeković je profesorica razredne nastave, a Denisa Kuhinja je učiteljica razredne nastave", pojašnjava Lelo.

Zakonska obaveza

Napominje kako očekuje da će se roditelji urazumiti i poslati svoju djecu u školu danas od 13 sati, jer nemaju nikakvo pravo da preko vlasitite djece ispunjavaju svoje hirove.

"Nadam se da će oni poslati djecu u školu danas. Mi smo još jučer o svemu obavijestili predstavnika Ministarstva, koji prati rad naše škole. Roditelji mogu da ne pošalju djecu u školu tri dana i opravdaju im izostanak, no nakon toga su dužni ispuniti zakonsku obavezu i poslati djecu u školu. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo obavijestiti Centar za socijalni rad, čiji će radnici potom razgovarati sa svakim od roditelja pojedinačno", zaključio je naš sagovornik, dodajući kako će naredni korak biti i sazivanje sjednice Vijeća roditelja škole kako bi se i na taj način pokušao riješiti ovaj problem.