Sarajevo
0

Nova tužba Grada protiv Kantona

Sarajevo-x.com
Grad Sarajevo je kasno jučer, kao što je ranije najavljivano, Ustavnom sudu FBiH uručio i drugu tužbu protiv Kantona Sarajevo koja se odnosi na zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Ovim Zahtjevom se od Ustavnog suda FBiH traži da Gradu Sarajevu vrati ovlasti lokalne samouprave koje je Kanton Sarajevo nezakonito preuzeo. Riječ je o nizu zakona, odluka i pravilnika koji se odnose na komunalne djelatnosti, korištenje javnih površina, održavanje zajedničkih dijelova zgrada, utvrđivanje lokalnih cesta, na osnovno i srednje obrazovanje i druge djelatnosti.

Grad Sarajevo je ovim zahtjevom Ustavnom sudu Federacije BiH predložio da, nakon što provede propisani postupak, naloži Kantonu Sarajevo da izvrši izmjene i dopune navedenih zakona i drugih akata u roku od 90 dana i tako obezbijedi Gradu Sarajevu nesmetano vršenje nadležnosti. Pored toga, traži se da Kanton Sarajevo izvrši prenos finansijskih sredstava potrebnih za obavljanje poslova nadležnosti Grada Sarajeva.

Kanton Sarajevo je dosadašnjom praksom već godinama kršio pravo građana na lokalnu samoupravu. Lokalna samouprava nije privilegija ni dar nego pravo građana da se novac poreskih obveznika troši u skladu sa njihovim interesima.

Grad Sarajevo žali što je moralo doći do tužbe, ali su političke stranke na vlasti u Kantonu Sarajevo (SDA i SBiH) pokazale da ne zaslužuju povjerenje građana i da su zarad kratkoročnih političkih interesa spremne kršiti najviše zakonske akte kao što su Ustav Bosne i Hercegovine, Ustav Federacije BiH i Ustav Kantona Sarajevo.