Prvi put u BiH
0

Nova tehnika u liječenju oštećenja sluha

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Kliničkom centru u Banjaluci po prvi put u BiH primjenom najnovije "VERIA" tehnike izvršena kohlearna implantacija, koja predstavlja operativni zahvat kod osoba sa teškim oštećenjem sluha na nivou slušnog nerva - saopšteno je iz te zdravstvene institucije.

Kohlerna implantacija izvršena je u Klinici za bolesti uha, grla i nosa Kliničkog centra Banjaluka u saradnji sa Institutom za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

U saopštenju se navodi da je taj operativni zahvat juče izvela načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa KC Banjaluka Sanja Špirić uz superviziju i pomoć načelnika Dječijeg odjeljenja sa intenzivnom njegom Instituta za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju KC Srbije Nenada Arsovića.

Iz Kliničkog centra za danas je najavljen još jedan operativni zahvat primjenom "VERIA" tehnike.

Radi se o manje invanzivnoj, odnosno poštednoj hirurškoj tehnici, pri čemu se trajanje hirurškog zahvata skraćuje za približno jedan čas, te traje između tri i četiri časa.

KC Banjaluka je u proteklom periodu u svrhu uvođenja kohlearne implantacije primjenom najnovije „VERIA“ tehnike nabavio posebne hirurške mikro-instrumente.

Program kohlearne implantacije klasičnom metodom, uz svesrdnu pomoć ljekara iz Švedske, uveden je prije pet godina i do sada su uspješno izvedene 22 operacije, većinom djece.

Od juče su dva hirurga KC Banjaluka Sanja Špirić i Dmitar Travar u mogućnosti da izvode kohlearne implantacije upotrebom dvije različite metode.

Da bi program kohlearne implantacije bio uspješan, potrebna je da pacijente prije operativnog zahvata pregledaju otorinolaringolog, neurolog, psiholog, radiolog, pedijatar ili internista.