Sud BiH
0

Nova svjedočenja o zločinima Veselina Vlahovića

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću, dvije svjedokinje Tužilaštva BiH su ustvrdile da je optuženi Veselin Vlahović Batko sudjelovao u odvođenju njihovih muževa, čija su tijela kasnije pronađena u grobnicama na Petrovačkoj krivini na Vracama.

Svjedokinja Ljubica Antolić kazala je da je 16. juna 1992. godine optuženi Vlahović odveo njenog muža i svekra, i oni se nikada nisu vratili.

"Gore od ovoga što se desilo nije moglo", rekla je Antolić.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. na području općine Grbavica, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju građana nesrpske nacionalnosti te da im je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba i silovanje i zlostavljanje civila.

Antolić je kazala da je na njena vrata došao vojnik, koji je vodio komšiju iz ulaza, i tražio njenog muža.

"Muž i svekar su odmah izašli, i vojnik je naredio da krenu s njim, nakon čega su otišli", rekla je svjedokinja, dodavši da je s prozora gledala kako ih uvode u auto.

Nakon 20-ak minuta, ispričala je svjedokinja, njen muž i svekar su se vratili i kazali joj da su bili u štabu na Grbavici, gdje ih je vidio Zoran Vitković i pustio ih. Međutim, ponovno je došao onaj vojnik i odveo ih.

Svjedokinja se prisjetila da je, kada je vidjela da ih ponovno uvode u auto, pozvala komšiju da ih zaustavi.

"Komšija je viknuo: ‘Batko, stani!’, i vozilo je stalo. Ali i opet krenulo", kazala je Antolić, naglasivši da je išla na različita mjesta da ih traži, ali ih nigdje nije bilo.

Svjedokinja je istakla da je muža i svekra identifikovala u septembru 1999. nakon što su njihova tijela iskopana na Petrovačkoj krivini.

Svjedokinja Elma Nuhanović je kazala da je njen muž odveden zajedno s komšijom iz zgrade te da je ona od supruge tog komšije saznala da ih je odveo optuženi.

"Komšinica mi je rekla da je htjela baciti džemper mužu kroz balkon da mu ne bude zima, ali se vojnik koji ih je odveo okrenuo, uperio pušku u komšinicu i rekao: ‘Neće mu trebati, bježi unutra’”, kazala je Nuhanović.

Komšinica je prilikom odlaska u policijsku stanicu, kada je davala izjavu o tom događaju, na slikama prepoznala optuženog Vlahovića.

"Ja sam je pitala je li sigurna da je on odveo naše, a ona mi je rekla: ‘Sigurna sam i neću ga zaboraviti dok sam živa", prenijela je svjedokinja Nuhanović riječi komšinice.

Njen muž i komšija su također nađeni 1999. godine u grobnici na Petrovačkoj krivini, prenio je BIRN - Justice Report.

Suđenje Vlahoviću bit će nastavljeno 8. decembra.