Slučaj Karadžić
0

Nova svjedočenja o ratnom Sarajevu iza zatvorenih vrata

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i danas je u Haškom tribunalu nastavljeno na sjednici zatvorenoj za javnost.

Pred sudskim vijećem od ponedjeljka iskaz daje svjedok pod oznakom KDZ088 kome su, uprkos protivljenju odbrane, odobrene maksimalne mjere zaštite identeta, javio je dopisnik Srne.

Prema najnovijem rasporedu, Tužilaštvo iduće sedmice namjerava da sasluša bivšeg upravnika državne bolnice u Sarajevu Bakira Nakaša kojeg će tužilac ispitivati oko pola sata, dok je Karadžićeva procjena da će mu za unakrsno ispitivanje trebati šest sati. 

Svjedokinja Alma Mulaosmanović-Čehajić pozvana je da govori o životu civila u Sarajevu u toku rata i o njenom ranjavanju u tramvaju u februaru 1995. godine. 

Previđeno je da potom bude saslušan kanadski major i nekadašnji šef posmatrača UN u Sarajevu Francis Roy Thomas koji je bio uključen u istragu o napadima na sarajevsku pijacu Markale 5. februara 1994. i 28. avgusta 1995. godine. 

Povodom ovog svjedočenja, odbrana je od vlasti Kanade tražila dokumente sa izvještajima kanadskih obavještajaca ili pripadnika UNPROFOR-a o incidentima na Markalama za koje tužilac tereti Karadžića, a Karadžić insistira da su za napade odgovorne "muslimanske snage koje su htjele da izazovu međunarodnu vojnu intervenciju". 

O situaciji u ratnom Sarajevu govorit će i svjedoci Alen Gičević, koji je ranjen 3. marta 1995. godine dok je bio u tramvaju, te balističar Mirza Sabljica koji je već svjedočio na suđenjima generalima Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, te bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću.