BiH
0

Nova školska godina u RS-u sa sve manje đaka

FENA
U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj (RS) danas je za oko 150.000 đaka počela nastava u novoj školskoj godini.

Prvi put u školskim klupama je i oko 10.500 prvačića, dok su u prve razrede srednjih škola upisana 13.162 učenika.

Međutim, prvog dana ove školske godine u RS-u nedostaje gotovo 25.000 đaka koje je imala samo prije osam godina.

Zabrinutost zbog te činjenice izrazio je i resorni ministar Anton Kasipović, jer je toliko đaka manje ove 2011. u odnosu na 2003./2004. školsku godinu.

Kasipović tvrdi da nije to problem samo njegovog resora već cijele RS.

Otvoreno je pitanje da li će se oni koji upravljaju svim resursima u RS-u zapitati gdje su tolika djeca.

"To je pitanje kojim se u RS-u i njeni organi moraju pozabaviti u narednim godinama, jer ako dolazimo u evropski trend da imamo sve manje djece, onda se pojavljuje pitanje smisla mnogo čega drugog", rekao je Kasipović, koji je danas povodom početka školske godine posjetio banjalučku Osnovnu školu "Ivo Andrić".

Navodi i da određeni podaci pokazuju da se taj negativan trend zaustavlja, kao i da se različitim mjerama Vlade RS-a može raditi na „stimuliranju“ mladih bračnih parova na potomstvo.

A učenici koji su danas krenuli u školu nastavu će pohađati u 187 centralnih i 525 područnih osnovnih škola,dok je zatvoreno 18 petorazrednih, a tri devetorazredna odjeljenja promijenila su status u petorazredne škole.

Racionalizacija školske mreže, kako je nazvalo resorno ministarstvo zatvaranje pojedinih školskih objekata, proteklih dana također je izazvala brojne polemike, proteste i nezadovoljstvo roditelja u nekoliko općina u RS-u.