Visoko
0

Nova sezona istraživanja piramida

FENA
Prolaskom planinara iz cijele Bosne i Hercegovine transferzalom nazvanom "Put piramida" jutros u 8 sati počela je tradicionalna manifestacija "Srcem za piramide" kojom se već četvrtu godinu najavljuje nova sezona istraživanja bosanskih piramida u Visokom.

U okviru manifestacije održana je konferencija za medije na kojoj je načelnik Općine Visoko Munib Alibegović pozdravio medije iz BiH, regiona i Evrope te im poželio dobrodošlicu u Visoko.

"Općina Visoko podržava projekt istraživanja bosanske doline piramide od početka, i mi smo opredijeljeni da se ova podrška nastavi i u budućnosti", kazao je Alibegović.

Informirao je prisutne da je ove godine Općina izdvojila 150 hiljada KM za istraživanje, te da su izdvojena i određena sredstva za rekonstrukciju i izgradnju infrastrukture, a koja je neophodna za razvoj arheološkog turizma.

Osnivač Fondacije arheološki park Bosanska piramida sunca Semir Osmanagić predstavnicima medijskih kuća prezentirao je rezultate rada karbonske analize uzoraka stalaktita i stalagmita uzetih u podzemnom kompleksu tunela Ravne. Analiza koju je radio vodeći laboratorij u Evropi poljski Silesijanski insititut, pokazao je starost od 5.000 godina.

"Na ovaj način smo odredili minimalnu starost kompleksa tunela i eliminirali pretpostavke nekih naučnika da je ovdje riječ o srednjovjekovnim tunelima. Ono što imamo ispod bosanske doline piramida starošću prevazilazi sve do sada poznate kulture na tlu BiH", kazao je Osmanagić.

Predstavljeni su i rezultati analize kamenih blokova s bosanske piramide Sunca koji su rađeni na vodećim institutima za materijale u BiH. Oni nedvojbeno pokazuju da je riječ o blokovima betona izuzetno visokog kvaliteta" objasnio je Osmanagić.

U nastavku manifestacije u velikoj Sali Općine Visoko od 16 do 18 sati bit će održana naučna tribina o građevinskim materijalima koji su korišteni kod izgradnje bosanske piramida sunca, bosanske piramide mjeseca i hrama u Vratnici.

O ovome će govoriti osnivač instituta Kemal Kapetanović iz Zenice prof. dr. Muhamed Pašić, jedan od vodećih geologa u BiH prof. dr. Izet Kubat i urednik zbornika radova prve međunarodne, naučne konferencije o bosanskim piramidama koja je održana u augustu 2008. prof. dr. Muris Osmanagić.

Manifestacija će u nastavku ponuditi i takmičenje ribolovaca, rafting klubova iz BiH i regiona, spuštanje paraglajdera s vrha bosanske piramide sunca, defile motociklista i bajkera, a veliko finale počet će u 18 sati u naselju Prijeko koncertom muzičkih zvijezda iz BiH i revijom modela modnih kreatora iz BiH.