Zbog ratnog zločina
1

Nova prijava protiv Raseme Handanović zvane Zolja

Anadolija
Rasema Handanović
Rasema Handanović
Ugledni sarajevski advokati Vasvija Vidović i Edina Rešidović podnijeli su danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv pripadnice Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar" Raseme Handanović (40) zvane "Zolja" zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Prema prijavi, Handanović se tereti za krivična djela nečovječno postupanje, ubistvo i sudjelovanje u ubistvu koja nisu obuhvaćena sporazumom o priznanju krivnje koji je Handanović ranije sklopila s Tužilaštvom BiH.

Presudom Suda BiH od 30. aprila 2012. godine Handanović je, nakon sklapanja navedenog sporazuma, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci zatvora za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Presudom je bilo obuhvaćeno šest ubistava strijeljanjem od 16. aprila 1993. godine u mjestu Trusina kod Konjica. Prema presudi, Handanović je ubila vojnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, i to: Ivana Drlju, Nedeljka Krešu, Peru Krešu i civile Zdravka Drlju, Željka Blaževića i Franju Drlju.

Prema navodima advokata Vidović i Rešidović, postoje dokazi da je Handanović 16. aprila 1993. godine u Trusini ubila i civile Tomu Drlju, Smiljka Krešu i Juru Anđelića, te sudjelovala u ubistvima Ilije Ivankovića, njegove supruge Anđe i njihovog maloljetnog sina Marija, kao i u ranjavanju maloljetne Arijane Kreše.

Također je, navode, prijetila ubistvom i nečovječno postupala prema Jeli Ljubić, Mari Delinac, Anici Blažević, Bosiljki Krešo i Milki Drljo, kojima je prijetila ubistvom i spaljivanjem, te ih "prisiljavala na radnje kojima su bile izložene životnoj opasnosti".

Uz podnesenu krivičnu prijavu advokati Vasvija Vidović i Edina Rešidović su priložili i "brojne dokaze koji potvrđuju navode krivične prijave", odnosno izjave svjedoka koje su date Tužilaštvu BiH, službene zabilješke ovlaštenih državnih agencija, kao i transkripte sa glavnih pretresa u dva suđenja koja se vode pred Sudom BiH.

"Navedenim sporazumom koji je Tužilaštvo BiH zaključilo sa Handanović nisu obuhvaćena krivična djela ubistva, sudjelovanje u ubistvima i nečovječno postupanje koja su navedena u podnesenoj krivičnoj prijavi. Tužilaštvo BiH za ova djela nikada nije podiglo optužnicu protiv Handanović, niti joj za ta djela dat imunitet. Štaviše, žrtve i oštećeni ovih djela nikada nisu bili pozvani od strane Tužilaštva BiH kako bi bili obaviješteni o mogućnosti zaključenja sporazuma o priznanju krivnje sa Handanović, kako bi dali svoju suglasnost za zaključenje takvog sporazuma, te kako bi im se omogućilo postavljanje imovinsko – pravnog zahtjeva u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine", saopćeno je agenciji Anadolija u uredu advokata Vidović i Rešidović.

Vidović i Rešidović brane bivšeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) Nihada Bojadžića optuženog, također, za zločine nad civilima i vojnicima HVO-a u selu Trusina kod Konjica. Isto tako, Bojadžić se u dva slučaja tereti za zločine počinjene 1993. godine nad osobama hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Handanović je pravosuđu Bosne i Hercegovine izručena u decembru prošle godine.