Formiranje Vijeća ministara
0

Nova predstava "letećeg cirkusa" zakazana za četvrtak

Sarajevo-x.com/SRNA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Stavovi lidera šest vodećih stranaka još nisu približeni, krivicu i odgovornost prebacuju jedni na druge, a opet tvrde da vjeruju da mogu postići dogovor na sastanku 17. novembra.

Glavna bitka se i dalje vodi oko raspodjele fotelja. Teško da će do dogovora doći na narednom sastanku jer su stavovi lidera suprotstavljeni, ali čini se da su naši političari optimistični, kao i uvijek do sada.

Sinoć su gostovali u emisiji Presing na RTRS-u i "zabavili" publiku prepirkama, nesuvislim izjavama i tapšanjem po ramenu.

Ključ u FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se ključ za formiranje Vijeća ministara BiH nalazi u Federaciji BiH (FBiH) i da je suština problema postojanje različitih koncepcija viđenja BiH.

Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje za primjenu balansa, principa rotacije i pariteta.

"Do sada smo imali uspješno formiranje Vijeća ministara na tom konceptu, sada se od njega odustaje i nastoje se uzeti principi iz nekih drugih manje složenih država", rekao je Dodik sinoć gostujući na Radio-televiziji RS.

Dogovor o mjestu predsjedavajućeg

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je uslov za formiranje Vijeća ministara BiH poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i da stranke platforme traže pet ministarskih pozicija, dok se oko mjesta predsjedavajućeg može dogovoriti.

Lagumdžija je rekao da SDP neće učestvovati u kreiranju Vijeća ministara ukoliko će biti svedena samo na bošnjačku stranku i da su krizu vlasti prouzrokovala dva HDZ-a koji su do marta opstruisali izbor delegata u Dom naroda BiH.

"Ovdje se radi o dva koncepta - konceptu BiH sastavljene samo iz tri naroda i građanskom koji ne negira nacionalni. Nema razloga da ne napravimo nešto što će objediniti što više političkih partija iz BiH oko dva-tri ključna pitanja", rekao je Lagumdžija gostujući na sinoć Radio-televiziji RS.

On je dodao da nepostojanja Vijeća ministara čini velike štete nižim nivoima vlasti i da princip pariteta i rotacije, koji se uvodi u formiranje VIjeća, u Ustavu BiH ne postoji.

Prema njegovim riječima, danas se Dejtonski sporazum dograđuje i mijenja u onoj mjeri u kojoj se BiH približava Evropskoj uniji, a presuda Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" svela je Predsjedništvo BiH na nešto što je suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Bosić traži četiri ministarska mjesta za Srbe

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da su četiri vodeće stranke u Federaciji BiH ključ formiranja novog Vijeća ministara i da Republici Srpskoj moraju pripasti četiri ministarska mjesta.

Bosić je rekao da jedno ministarsko mjesto iz RS može biti rezervisano za Bošnjaka, ukoliko jedno mjesto iz FBiH bude srpsko.

On je dodao da je razlog neformiranja vlasti nedostatak političke volje kod partnera u FBiH, podsjetivši da se na sastanku političkih lidera u Brčkom pojavio osnovni problem odnosa u Federaciji BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da se na sastanku lidera vodećih stranaka u BiH u četvrtak, 17. novembra, može postići dogovor o formiranju Vijeća ministara i da se ključ nalazi kod četiri vodeće stranke iz Federacije BiH.

Čović traži mjesto predsjedavajućeg VM

Čović je rekao da ostaje na stavu da Hrvatima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta za dva HDZ-a.

"Pokušaj biranja članova Vijeća ministara umjesto jednog naroda je uzrok neformiranja vlasti. Naš problem je povjerenje koje se sada lagano vraća", rekao je Čović sinoć gostujući na Radio-televiziji RS.

Rušenje BiH

Prema njegovim riječima, čin rušenja BiH počeo je u momentu kada je lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija potpisao sporazum o formiranju platforme, što je predstavljalo udar na ustavni poredak BiH.

"Zastupljenost Hrvata u strukturi glasača koji su glasali za hrvatske predstavnike još nije dostigla 1,5 odsto. Jedini način da se Hrvati zaštite je da se onemogući da neko može glasati umjesto njih", upozorio je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izrazio je optimizam oko postizanja dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH na predstojećem sastanku političkih lidera, jer "nemaju pravo na novi neuspjeh".

Ljubić je rekao da su formiranjem dvije kantonalne vlade stvari u Federaciji BiH krenule nabolje, što ga je motivisalo da sazove sastanak lidera političkih stranaka u četvrtak.