BiH
0

Nova potjernica za Miloševićevom udovicom Mirjanom Marković

FENA
Sudsko vijeće Okružnog suda u Beogradu u četvrtak je izdalo novi nalog za raspisivanje potjernice za Mirjanom Marković, udovicom Slobodana Miloševića, koja se u četvrtak ponovo nije pojavila na suđenju pred tim sudom.

Sudsko vijeće je takođe odlučilo da će garancija od 15 hiljada eura koje su položili advokati Mirjane Marković kako bi sud ukinuo raniju potjernicu da bi ona mogla prisustvovati sahrani svoga supruga, biti uplaćeno u pravosudni budžet.

Mirjana Marković je optužena za zloupotrebu položaja posredovanjem pri nezakonitoj dodjeli stana iz fonda Vlade Srbije dadilji njenog unuka.

Miloševićeva udovica napustila je Srbiju u februaru 2003. godine, a iste godine u aprilu za njom je raspisana međunarodna potjernica i određen pritvor.

Međunarodna potjernica povučena je dva puta, prvi puta 31. maja 2005., nakon usmene garancije njenih advokata da će se pojaviti na suđenju, a drugi put 15. marta ove godine, nakon smrti njenog supruga, haškog optuženika Slobodana Miloševića, na čiju sahranu u Požarevcu ona, međutim, unatoč tome nije došla.

Miloševićevu udovicu, koja živi u Rusiji, traži i MUP Srbije, radi informativnog razgovora o slučaju ubistva bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića, ubijenoga u augustu 2000. godine.