BiH
0

Nova osuda zločina nad civilima Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava osudio je stravične zločine nad civilnim stanovništvom Gaze.

"Pozivamo sve predstavnike BiH u međunarodnim institucijama, cjelokupnu akademsku javnost BiH, te istraživače holokausta i genocida posebno poznate i ugledne univerzitetske profesore iz reda jevrejskog naroda, a naročito članove i simpatizere "The International Association of Genocide Scholars" da dignu glas protiv genocida nad Palestincima u Gazi i da vojnu intervenciju Izraela nazovu pravim imenom kao što su to učinili na početku agresije na Republiku BiH kad su velikosrpsku ideologiju, politiku i praksu istrebljenja Bošnjaka nazvali genocidom", navodi se u saopćenju.

Institut poziva Ujedinjene nacije da, uime međunarodnog humanitarnog prava, ali i ljudskog dostojanstva, bezuslovno i ultimativno najoštrije reaguju i urgentno ispoštuje obaveze i iskoriste ovlasti iz Povelje UN da zaustave genocid nad nevinim civilima u Gazi.

"Naša je obaveza - ljudska i akademska utoliko veća zbog toga što smo i sami preživjeli genocid, te na svojoj koži osjetili bol i patnju, ali i ravnodušnost međunarodne zajednice", navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava što ga je potpisao direktor prof.dr. Smail Čekić.