BiH
3

Nova optužnica za ubistva srebreničkih Bošnjaka

Anadolija
Potočari (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potočari (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv dvojice bosanskih Srba koji se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti za vrijeme napada na Srebrenicu u julu 1995. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dobrice Vidovića (46) iz Kaknja, nastanjenog u Bijeljni, te Miroslava Mišića (43) iz Tešnja, nastanjenog u Doboju, bivših pripadnika 3. voda, I čete, Centra za obuku Jahorina, odnosno Specijalne brigade policije (SBP) MUP-a RS.

Terete se da su periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, za vrijeme napada Vojske RS pod zapovjedništvom Ratka Mladića i MUP-a RS na tzv. Zaštićenu zonu Ujedinjenih naroda (UN) Srebrenica, postupajući individualno i zajedno sa drugima, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj, vjerskoj osnovi, ubistvima civilnog stanovništva.

"Optuženi se terete da su dana 13. jula 1995. godine, u večernjim satima u mjestu Sandići, opština Bratunac, na cesti koja povezuje mjesta Bratunac i Konjević Polje, zajedno sa ostalim pripadnicima te jedinice vršili zarobljavanje muškaraca Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći, te zarobili i izvršili strijeljanje deset zarobljenih muškaraca Bošnjaka, od koji je šest bilo ranjeno, pucajući iz automatske puške rafalima na njih dok su ležali na travi pored same ceste", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.