BiH
0

Nova komunistička partija formira političke komitete u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Sarajevu danas je predstavljena programska orijentacija Nove komunističke partije (NKP) BiH i aktivnosti u stvaranju njenih osnovnih organizacija, posebno na teritoriji Republike Srpske.

Nakon formiranja ove stranke u decembru prošle godine, njene aktivnosti su se odnosile na širenju rada u Kantonu Sarajevo, kada je započelo formiranje političkih komiteta na nivou cijele BiH.

"Jedan od prvih opštinskih komiteta je formiran u Republici Srpskoj i to u Bijeljini, gdje imamo dosta članova, koji su izrazili želju da im se ideja naše partije dopala. Tako ćemo narednu pres-konferenciju održati u Bijeljini, zatim Banjoj Luci, Bihaću, Tuzli i Mostaru", rekao je Feni predsjednik NKPBiH Asif Katica.

Cilj NKP, kaže, nije samo biti partija jednog entiteta i jedne cjeline koja čini BiH, već na temelju našeg programa raditi na upoznavanju građana i stajati im na usluzi na širenju socijalne pravde i demokratije.

"Svjedoci smo da ono što se danas dešava nema nikakvog smisla ni svrhe. Političke partije koje su na vlasti rade svašta da bi ostale na vlasti, neko se bori za čovjeka, neko za političku stranku, a neko za nešto što bi trebalo da čini dobro jednoj grupi ljudi, dok je borba za državu i njene postulate ravna minimumu", kaže Katica.

Zaključio je da nikada u historiji demokratije građanin nije bio ugroženiji kao što je danas.

S obzirom na to da u proteklih 20 godina u BiH ima 500 hiljada nezaposlenih građana, a milion ih je siromašnih, Katica je istakao spremnost NKP da demokratskim sredstvima i na nenasilan način oblikuje volju građanstva i radi za dobrobit svih građana BiH.

Prepoznatljivost NKP kaže ogleda se u tome što većina rukovodstva partije čine žene.

U narednom mjesecu NKP će raditi na jačanju infrastrukture u BiH.