BiH
0

Nova kolica za 64 ratna vojna invalida-paraplegičara Kantona Sarajevo

FENA
(Foto: FENA)
Predstavnici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) uručili su danas nova kolica na mehanički pogon za 63 člana Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona i jedna specijalna invalidska kolica za člana ovog udruženja Borisa Rajkovića koji je u izuzetno teškom zdravstvenom stanju.

"Posebno smo sretni jer su stigla nova kolica za Borisa koji već dvadeset i dvije godine leži nepokretan. Sigurni smo da će uz pomoć njih Borisova majka trošiti puno manje snage na njegovu njegu", istakao je predsjednik Udruženja RVI-paraplegičara KS Mušan Kamenica.

Podsjetio je da su četiri člana ovog udruženja, kvadriplegičari i triplegičari, prije mjesec dana, također, dobili elektromotorna invalidska kolica sa pripadajućom opremom.

Za nabavku svih 68 invalidskih kolica Kanton Sarajevo je izdvojio 296.000 KM.

"Sredstva su obezbijeđena sa pozicije Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravstva KS u skladu s Odlukom o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za ratne vojne invalide", izjavila je stručna saradnica za pitanja zdravstvene zaštite ratnih vojnih invalida u Ministarstvu zdravstva KS Emina Kurtagić Pepić.

Naglasila je da se značaj ove nabavke ogleda u tome da se pri izboru neophodnih pomagala vodilo računa o potrebama i izraženim željama članova Udruženja.

Prednost je i u tome da su, nakon provedenog postupka javne nabavke, odabrane firme dale punu garanciju na invalidska kolica i to u trajanju od četiri godine.

Riječ je o firmama OttoBock Adria d.o.o i KS Reha d.o.o., saopćeno je iz Pres-službe KS-a.