BiH
0

Nova inicijativa o trasi koridora Vc

NINA
Bakir Tanović, Rešad Begtić i Ibrahim Bušatlija inicirali su u ime građana BiH novu trasu koridora Vc koju su uputili na razmatranje članovima Predsjedništva, državnom i federalnom parlamentu i Vijeću ministara.

Oni smatraju da je izgradnja koridora Vc od sjeverne tačke do Neuma prvorazredni državni interes BiH. «Dolaskom u Neum koridor Vc bi bio udaljen samo tri kilometra od Jadransko-jonske magistrale, u neposrednoj blizini mosta koji planira graditi Hrvatska da bi premostila Malostonski zaljev», kazao je Tanović i doao da će na taj način koridor Vc biti uključen u evropsku mrežu međunarodnih cesta.

Oni drže da bi dolaskom koridora Vc u Neum država mogla nastaviti nesmetane napore na sklapanju sporazuma o slobodnoj zoni u Luci Ploče. Time bi Luka Ploče imala dva pravca prometa s BiH: željeznički Ploče - Čapljina i cestovni Ploče – Neum - Mostar i dalje na sjever. Bušatlija je napomenuo da bi ovom varijantom bila nepotrebna izgradnja planirane ceste Stolac - Neum, čime bi BiH uštedjela znatna sredstva, a građani mogli prvi put putovati u Neum bez putovnice ili osobne iskaznice.

Također napominju da se BiH u svijetu mora predstavljati kao pomorska zemlja te iz tog razloga smatraju da je dolazak koridora Vc iz smjera Budimpešte do Luke Ploče preko Neuma mnogo bolja varijanta od ostalih, pogotovu što se ona zasniva na državnom interesu kao primarnom.

Peticijom, koju je do sada potpisalo 569 građana uglavnom visokoobrazovnog kadra, traži se da se o ovom pitanju povede javna rasprava na svim skupštinskim i političkim nivoima.