Ranko Škrbić
0

"Nova gripa je olako shvaćena"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Ranko Škrbić kategorički je odbacio špekulacije kojima se dva smrtna slučaja pacijenata, kod kojih je bio pozitivan brzi test na novu gripu, dovode u vezu sa pokušajem animiranja građana na vakcinaciju protiv influence H1N1.

"Zar uopšte postoji sumnje i bilo kakve spekulacije da bismo zbog nabavke vakcine i procesa imunizacije, tražili pacijente koji će da podlegnu od gripa? To su veoma opasne spekulacije i neprimjerene za bilo kakav komentar", rekao je Škrbić na konferenciji za novinare.

On je upozorio da prelaženjem preko problema nove gripe i činjenice da je tokom zimskog perioda došlo do jenjavanja ove bolesti  ne bi trebalo da se zanemari opasnost od nadolazećeg novog talasa influence H1N1, što je za ovo proljeće i narednu jesen najavila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Škrbić je podsjetio na jasna uputstva  stručnjaka WHO-a da će virus gripe H1N1 u populaciji "živjeti" nekoliko godina, te da se najavljuje i mogućnost njene "vansezonske" pojave, zbog čega WHO nije dozvolila promjenu stepena bezbjednosti od ove pandemije.

"Krajnje odgovorno tvrdim da mi, kao zajednica na ovim prostorima, nemamo kolektivno razvijen imuni odgovor na novi virus i u tome je problem. Virus će fluktuirati, ali mi kao zajednica i kao narodi nemamo razvijen imunitet od tog virusa i upravo iz tog razloga potrebno je da se krene sa procesom imunizacije", rekao je Škrbić.

On je uvjeren da će sistem imunizacije morati da bude provođen krajnje odgovorno, s obzirom na ozbiljnost situacije u vezi sa novim gripom. 

Škrbić je podsjetio da je prvi kontingent vakcina protiv nove gripe stigao i da se trenutno nalazi na analizi u Beogradu, kao i da se rezultati analiza očekuju za sedam do deset dana kada će početi i program imunizacije građana u RS, koja će se provoditi na dobrovoljnoj opredijeljenosti svakog građanina. Vakcine će, kako je rekao ministar, besplatne.  
U RS je ukupno od novog gripa tipa A H1N1 do danas oboljelo je 501 lice, a trenutno je sedam pacijenata hospitalizovano od novog i oboljenja sličnih gripi.  U RS su od nove gripe umrle tri osobe, od čega je za smrt dvije potvrđeno juče.