BiH
0

Nova elektronska usluga Uprave za indirektno oporezivanje

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) prezentirala je danas u Banjoj Luci novu uslugu elektronskog podnošenja obrazaca PDV – SL 2 za povrat poreza na dodanu vrijednost stranim državljanima koji kupuju robu u Bosni i Hercegovini i iznose je van carinskog područja naše zemlje.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici dvadeset najvećih trgovinskih lanaca u BiH, saopćeno je iz UIOBiH.

Nakon testne faze, koja se uskoro završava, nova elektronska usluga UIO poreskim obveznicima bit će dostupna u februaru 2013. godine.

Iz UIOBiH navode da će nova informatička aplikacija, koju je pripremila Uprava za indirektno oporezivanje, olakšati i ubrzati povrat PDV-a koji trgovački lanci u Bosni i Hercegovini vraćaju svojim kupcima stranim državljanima.

Novi sistem će funkcionisati na način da će trgovci popunjavati elektronsku formu obrasca PDV – SL 2 i slati direktno na server UIO. Nakon provjere zaprimljenih fajlova u realnom vremenu, korisnici – trgovci iz BiH, dobiće informaciju o uspješnom prihvatu poruke.

Kada se kupac – strani državljanin pojavi na granici carinska služba već će raspolagati podacima u informacionom podsistemu, koji će se nakon izvršene ovjere učitavati u glavnu bazu elektronske evidencije zahtjeva za povrat PDV-a stranih državljana.

Predstavnici trgovačkih lanaca u BiH podržali su novu uslugu, koju je predstavila mr. Svjetlana Perković, pomoćnik direktora UIO, jer će se njenom primjenom smanjiti vrijeme čekanja na granici i mogućnost greške prilikom ručnog unosa podataka na samoj granici.

Nova usluga ubrzaće protok roba i putnika preko graničnih prijelaza, a poreskim obveznicima u BiH olakšati i ubrzati proceduru povrata PDV-a stranim državljanima.

U deset mjeseci 2012. godine strani državljani su podnijeli ukupno 123.015 zahtjeva za povrat PDV- a, u iznosu 4,5 miliona KM.