BiH
0

Notarske usluge u RS-u umanjene u prosjeku za 10 posto

FENA
Džerard Selman
Džerard Selman
Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman donio je podzakonske akte na Zakon o notarima kojima bi notarske usluge mogle biti umanjenje za oko 10 posto.

“Donošenjem navedenih podzakonskih akata, ministar pravde je cijenu notarskih usluga sveo u realne okvire, vodeći računa o ekonomskoj situaciji pravnih i fizičkih osoba u RS-u”, saopćeno je danas iz resornog ministarstva.

“Novina u ovom pravilniku se odnosi, prije svega, na to da notar ne može naplaćivati ovjeru isprava koje su mu koristile kod sačinjavanja notarske isprave, što su, zbog nejasnoće sada važećeg pravilnika o radu notara, mnogi notari koristili i na taj način naplaćivali notarske usluge za koje se ukazuje da nisu potrebne”, navodi Selman.

Izmjenama i dopunama Zakona o notarima, notarskoj obradi ne podliježu osnivački akti javnih preduzeća, čiji su osnivači Vlada RS-a ili lokalne samoupravne zajednice, kao i ugovori o prometu vlasništva ili drugih stvarnih prava, u kojima se kao stranke pojavljuju.

“Zbog složene ekonomske situacije, značajno je smanjen broj notarski obrađenih isprava (osnivački akti privrednih društava, promet nekretnina i drugih stvarnih prava), što u mnogome utiče i na smanjeni prihod notara”, zaključuje ministar pravde RS-a.