BiH
0

Notari najčešće obrađuju isprave koje se odnose na ugovore o prometu nekretnina i osnivačke akte

FENA
Među uslugama koje su notari u prvih mjesec dana rada pružali građanima (notarijat kao javna služba u FBiH uveden 4. maja) prednjače one koje se odnose na ugovore o prometu nekretnina i osnivačke akte privrednih subjekata.

Predsjednik Notarske komore FBiH, notar Mušir Brkić u izjavi za Fenu istaknuo je kako su uz spomenute po učestalosti slijede isprave koje se tiču ugovora o doživotnom izdržavanju, testamenti, te ugovori o zalaganju hipoteke na nekretnine u korist banaka radi podizanja kredita.

Upozorio je kako ugovori o hipoteci s klauzulom "bez odlaganja" imaju karakter izvršne isprave, odnosno presude ili rješenja suda, te da takva imovina nakon što banka izvijesti notarsku kancelariju "ide na licitaciju".

Brkić je, istovremeno, ocijenio kako je uvođenje nove javne službe - notarijata naišlo na dobar prijem kod građana koji vjeruju da njihovim djelovanjem jača pravna sigurnost uopće.

U Federaciji BiH otvoreno je 88 notarskih kancelarija, čime je počela implementacija Zakona o notarima.

Uvođenjem notarijata prestala je funkcija sudova u oblastima koje su sada u nadležnosti notara, a što podrazumijeva notarsku obradu isprava - sačinjavanje i ovjeravanje ugovora o prometu nekretnina i svih stvarnih prava te osnivačkih akata privrednih subjekata i druge pravne poslove u oblasti imovinskih odnosa.