BiH
0

Nosioci Partizanske spomenice bi voljeli da nisu doživjeli današnju BiH

FENA
Ibrahim Čomić (Foto: Klix.ba)
Ibrahim Čomić (Foto: Klix.ba)
Većina nosilaca Partizanske spomenice 1941. godine bi voljeli da nisu doživjeli današnju Bosnu i Hercegovinu, jer je to razočarenje u odnosu na ideale za koje su se oni borili i koje su stvorili, kazao je predsjednik Saveza antifašista NOR-a u BiH Ibrahim Čomić na današnjem tradicionalnom okupljanju nosilaca Partizanske spomenice 1941. godine u Sarajevu.

"Ipak, oni su stvorili jednu lijepu državu. To je bila jaka i moćna država u kojoj su bila regulisana sva pitanja", naglasio je.

Čomić je dodao da u Kantonu Sarajevo trenutno živi 27 nosilaca Partizanske spomenice 1941. godine, a najmlađi od njih Mujo Čomić ima 83 godine.

"Samo kolebljivci i karijeristi mogu da negiraju ono što su antifašisti učinili za BiH", kazao je on.

Čomić smatra da su nosioci ovih priznanja danas dosta uvaženi u institucijama BiH.

Nosilac Partizanske Spomenice Petar Dodik kazao je da je danas vrlo važan događaj, jer podsjeća na borbu protiv fašizma i pobjedu nad njim.

"Zalagali smo se za saradnju, bratstvo i jedinstvo svih naroda u BiH i borili smo se za sve s istim žarom i istim zalaganjem. Nisam se borio za ovu državu, borio sam se za državu kakva je bila Titova. Današnju BiH niko dobronamjeran ne podržava", objasnio je Dodik.

Nekadašnja članica SKOJ-a i partizanka Nađa Biser Taso kazala je da je jedino Komunistička partija Jugoslavije pozvala narod na ustanak pod motom Srbi, Hrvati i Muslimani te da je već tada Partija priznavala Muslimane kao naciju.

"Današnji dan nas podsjeća na herojsku borbu koju su partizani vodili četiri godine, savladali sedma ofanziva, a borili se protiv 40 okupatorskih divizija te ustaša i četnika", objasnila je Bisera Taso.

Ona je kazala da se partizani nisu borili za ovakvu državu ni za podjele, već za jedinstvenu BiH i za ravnopravnost svih naroda s parolom s kojom je održano prvo zasjedanje AVNOJ-a, a to je da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska već i jednih i drugih i trećih i svih onih koji tu žive.

"Biti žena 1941. godine bilo je kao što je bilo biti muškarac. Imali smo jednake dužnosti i poštovali su nam kao ženu borca", kazala je nosilac Spomenice Dubravka Latifić.

Okupljanje je održano neposredno pred datum koji se nekada slavio kao Dan ustanka naroda BiH - 27. juli.