BiH
0

Norveška vlada odobrila sredstva za pomoć BiH

FENA
Helge Onsurd
Helge Onsurd
Norveška vlada odobrila je fond u iznosu od 8,6 miliona norveških kruna za Projekt jačanja kapaciteta geodetskih uprava u oba entiteta.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Elma Kovačević sastala se danas s direktorom norveških mapping vlasti Helgeom Onsurdom, koji ju je informirao o finansijskoj pomoći koju je Vlada Norveške dodijelila geodetskim upravama RS-a i Federacije BiH u sklopu Projekta jačanja kapaciteta geodetskih uprava u oba entiteta BiH.

Norveška mapping uprava je odjel zadužen za pomoć stranim zemljama, a iznos od 8,6 miliona norveških kruna dodijelit će geodetskim upravama u Sarajevu i Banjoj Luci u svrhu uspostave sistema digitalnog mappinga. Novac će biti iskorišten za kupovinu hardvera, softvera, kao i za trening stručnog osoblja.

Projekt će trajati 18 mjeseci i bit će finaliziran sredinom 2012. godine. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja za BiH jer je digitalno mapiranje geografskih informacija jedan od uvjeta koji moraju ispuniti sve zemlje koje žele postati članicama Evropske unije.

Projekt je veoma važan na međunarodnom nivou, naročito kada je riječ o poplavama, stepenu zagađenosti zraka, vode i zemljišta, ali i unutar BiH, kada je riječ o planskoj izgradnji infrastrukture i privatizaciji.

Ambasadorica Kovačević iskoristila je priliku da zahvali norveškim vlastima na finansijskoj pomoći ovom važnom projektu, saopćeno je iz Ureda za informiranje Ministarstva vanjskih poslova.