BiH
0

Norveška predala Turskoj ambasadi u BiH dužnost NATO-ove kontakt tačke

FENA
Vefahan Ocak
Vefahan Ocak
Nakon četiri godine uspješnog predstavljanja NATO-a u Bosni i Hercegovini, Norveška je u petak ovu ulogu NATO-ove kontakt tačke prepustila turskoj ambasadi.

U ovoj funkciji ambasada Republike Turske poslužit će kao kontakt tačka za NATO-pitanja i objavljivat će informacije o ulozi i politici NATO-saveza.

Na maloj svečanosti koju je u petak priredio NATO u svome sjedištu u Sarajevu, norveški ambasador Jan Braathu je istakao kako Bosna i Hercegovina ulaže velike napore da razvije odnose s NATO-om.

I ambasador Braathu i turski ambasador Vefahan Ocak su obećali da će nastaviti podržavati BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Brigadni general David Enyeart, viši vojni predstavnik NATO-a u BiH, izrazio je zahvalnost za odličnu saradnju između NATO-ova štaba u Sarajevu i Ambasade Kraljevine Norveške u protekle četiri godine.

General Enyeart je izrazio želju da se takva saradnja nastavi s Ambasadom Republike Turske i obećao punu podršku ambasadoru Ocaku, navodi se u zajedničkom saopćenju norveške ambasede i NATO-ova štaba i Sarajevu.