BiH
1

Normalizovano stanje na poplavljenim područjima općine Ilidža

FENA
Stanje na poplavljenim područjima općine Ilidža se normalizuje, svi vodotoci su u svojim koritima i njihov nivo je i dalje u opadanju - navodi se u redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite za 23/24. januara. Kada je riječ o Posavskom kantonu, vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz ovaj kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07.00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je u Bosanskom Brodu 443 cm (pripremno stanje - jučer 477 cm), Bosanskom Šamcu 349 cm (pripremno stanje - jučer 386 cm), te Orašju 610 cm (pripremno stanje - jučer 645 cm).

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu vodostaj rijeke Neretve u Mostaru iznosio je 470 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 850 cm), Trebižatu-Humcu 303 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 280 cm), Krupi-Dračevu 266 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 300 cm), Bregavi-Stocu 101 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 110 cm).

Vodostaj Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru jutros je u 06.30 sati iznosio 457cm. Stanje sa protokom vode i kotama na svim akumulacijama HE na Neretvi je stabilno. I dalje će se raditi na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija hidroelektrana na Neretvi, a koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra. Situacija je u potpunosti stabilna i pod kontrolom. U prilog tome je i prestanak oborina.

U protekla 24 sata zabilježen je blagi pad nivoa rijeke Bune, koja jutros u 07.00 sati iznosi 284 cm. U prekidu je i dalje putna komunikacija Buna-Blagaj, u mjestu Podpetak, koja će vjerojatno trajati i narednih par dana, sve do značajnijeg opadanja nivoa vode i povlačenja rijeke Bune u korito.

Također, i dalje su na Tekiji, uz rijeku Bunu, poplavljeni ugostiteljski objekti Mlinica i Vrelo.

U Općini Stolac voda za piće se i dalje mora prokuhavati. U Crnićkom polju poplavljena površina obradivog zemljišta jutros iznosi 6 ha.

Lokalnom prometnicom Rivine-Klokun, promet se odvija normalno. Ispod naseljenog mjesta Prenj, poplavljeno je 4 ha obradivog zemljišta. I dalje je otežan promet na lokalnoj prometnici Prenj-Habatnici.

Vodostaj rijeke Bregave jutros u 05.00 sati iznosio je 101 cm.

U općini Čapljina od 08.20 do 09.30 sati provedeno je ispumpavanje vode ispod nadvožnjaka kod Autobusnog kolodvora, a probleme stvaraju oborinske vode.

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 199,26 m.n.m., dok je tačka preljeva 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59,3 m³/s.

Vodostaj na rijeci Spreči, na mjernom mjestu Karanovački most u 07.00 sati iznosio je 300,60 cm (kritična tačka je 300 cm kada se poduzimaju redovne mjere odbrane od poplava).

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojski kantona je normalan, dok je vodostaj rijeka na području Srednjobosanskog kantona povišen.

U općini Ljubuški na snazi su redovne mjere obrane od poplava, na rijeci Trebižat. Vrijeme jutros je stabilno i bez padavina. Vodostaji rijeka i pritoka su u opadanju ili stagnaciji.

Vodostaj rijeke Une u općini Bihać prema mjerenju jutros u 07.00 sati iznosi 62 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine su u proteka 24 sata iznosile 28 l/m2.

U općini Kalesija, Tuzlanski kanton, u naselju Horozovina, klizište je ugrozilo jedan stambeni objekat iz kojeg je evakuisana jedna starija osoba.