BiH
0

Normalizirano stanje u okružnom zatvoru Doboj

FENA
Ministarstvo pravde RS-a saopćilo je danas da je u Okružnom zatvoru u Doboju stanje normalizirano, nakon što je jučer grupa osuđenika odbila da uzme hranu i izvršava radne obaveze.

Tokom posjete i pregleda zatvora, ovlaštene službene osobe ovog ministarstva obavile su razgovor sa osuđenicima i upravom Okružnog zatvora i analizirali zahtjeve osuđenih osoba.

Utvrđeno je da je jedan broj zahtjeva osnovan i da se odnosi na određene slabosti u funkcioniranju ove ustanove u pogledu uvjeta smještaja, ishrane, zdravstvene zaštite, rada i slobodnih aktivnosti osuđenih osoba.

Ispektori Ministarstva pravde zatražili su da se uočene slabosti otklone, i sa upravom zatvora postignut je dogovor o rokovima u kojioma će to biti učinjeno.

„Primjedbama osuđenih osoba koje su se odnosile na upravu Okružnog zatvora Doboj i na zatvorsku regulativu, kojom se traže određene pogodnosti kod prekida kazne, radnog angažiranja i premještaja osuđenika nije udovoljeno jer nisu u skladu sa Zakonom o izvršenju krivgičnih i prekršajnih sankcija", kaže se u saopćenju.