BiH
3

Normalizacija situacije: U Sanskom Mostu ispumpavanje vode iz objekata

FENA
Situacija na području Unsko-sanskog kantona (USK) nakon nedavnih poplava se stabilizirala i znatno je povoljnija, uslovi za život također se popravljaju, iako se posljedice otklanjaju i za taj posao će biti potreban duži vremenski period.

Ovo je za Agenciju Fenu izjavio pomoćnik direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite USK-a Muhamed Pečenković.

"Vodostaj Sane u Sanskom Mostu danas iznosi 376 centimetara i u stalnom je padu, dok je za vrijeme najvećih poplava izmjereno 515 centimetara", istakao je Pečenković.

Prema njegovim riječima, danas izmjeren vodostaj Une iznosi 96 centimetara i ispod je kritične tačke. Dodao je da Una na sreću u proteklim danima nije ni dostigla nivo od preko 120 centimetara, kada se izlijeva i stvara veće probleme.

Najteža situacija i dalje je u Sanskom Mostu.

"Voda se povukla sa ulica, međutim ostalo je još nekoliko tzv. "džepova". Trenutno se u tom gradu ispumpava voda iz objekata i čiste ulice", kazao je Pečenković.

Upozorava da su najveći problem sada klizišta. Na području općine Ključ aktiviralo ih se 10, od kojih su neka onemogućila odvijanje saobraćaja, pa se na nekim pravcima vozi samo jednom trakom. Sa klizištima se suočava i općina Cazin, gdje su se uz postojećih 6, aktivirala i četiri nova klizišta.

Situacija sa snabdijevanjem električnom energijom također se polako normalizuje.

"U Ključu su još uvijek isključene tri, a u Sanskom Mostu jedna trafo stanica", dodaje Pečenković.

Voda još uvijek, prema njegovim riječima, u pojedinim dijelovima USK-a nije ispravna za piće, dok se u ostatku preporučuje obavezno prokuhavanje.

O kojim se područjima radi, nije mogao precizirati, dok Zavod za javno zadravstvo USK-a ne završi sve potrebne analize.