BiH
0

Norfish ostaje u BiH i ima ozbiljne izvozne namjere

FENA
Kompanija Norfish Blagaj i vlasnici 70 posto kapitala tog preduzeća NBI/Norfund iz Norveške imaju namjeru i dalje raditi punim kapacitetom u BiH, iako je njihova dobra razvojna perspektiva narušena 2005. i 2006. godine pomorom ribljeg fonda, izazvanog namjerno, a potom i napadom na čuvara i namjernim puštanjem veće količine ribe iz ribnjaka, saopćio je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare predsjednik Nadzornog odbora Norfisha Ove Grohn.

Zajedno s ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Henrikom Ofstadom, Grohn je pozvao bh. vlasti da zaštite investicije Norveške u BiH, napomenuvši kako su štete nastale u spomenutim događanjima koštale Norfish oko 750.000 KM. Ukupna ulaganja Norveške samo u kompaniju Norfish iznose sada 7,7 miliona KM.

Prema navodima direktora Norfisha Sanela Šarića istraga u vezi s nemilim događanjima u Norfishu još je u toku i, prema njegovim saznanjima, do sada je ispitivan veći broj osoba.

Šarić je istaknuo da Norfish ima ozbiljne izvozne namjere, te da je protekle godine prodao i prateći objekt u Blagaju – restoran, a najveći dio novca je uložen u nabavku riblje hrane.

Norfish je od 2000. godine, od kada je izvršena dokapitalizacija, izvozio samo u zemlje s kojima BiH ima zaključene ugovore o slobodnoj trgovini, što čini između 30 i 40 posto od ukupnih proizvodnih mogućnosti.

Norfish će, prema Šarićevim najavama, do kraja godine dobiti i izvozni broj od Evropske komisije, što će mu omogućiti i izvoz na tržište zemalja Evropske unije.

Do sada godišnja proizvodnja kretala se od 300 do 500 tona godišnje, a njena vrijednost svake godine viša je od dva miliona KM.