BiH
0

Nominacije za Golden Globe

Klix.ba
<i>Chicago</i> ove godine ima najviše <b>Golden Globe</b> nominacija – čak osam, uključujući nominacije za najbolji mjuzikl ili komediju. U <i>Chicagu</i> glume <b>Renee Zellweger</b> i <b>Catherine Zeta-Jones</b> i obje su nominirane za najbolju glumicu, dok je <b>Richard Gere</b> nominiran za najboljeg glumca. <i>The Hours</i> ima sedam nominacija, uključujući nominaciju za najbolju filmsku dramu, dok je <b>Nicole Kidman</b> također nominirana za najbolju glumicu, a <b>Ed Harris</b> za najboljeg sporednog glumca.

Adaptation, najnoviji film Nicholasa Cagea ima šest nominacija, između ostalih za najbolji mjuzikl ili komediju i najbolji scenario kojeg je napisao Charlie Kaufman.

Lord Of The Rings: The Two Towers je nominiran u kategoriji za najbolju filmsku dramu, zajedno sa filmovima Gangs Of New York, The Hours, About Schmidt i The Pianist. Nominirani filmovi za najbolji mjuzikl ili komediju su Chicago, Adaptation, About A Boy, My Big Fat Greek Wedding i Nicholas Nickleby.

Nominirane za najbolju dramsku glumicu su Nicole Kidman, Meryl Streep, Salma Hayek, Julianne Moore i Diane Lane. Nominirani za najboljeg filmskog glumca su Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Michael Caine i Adrien Bordy.

Za najbolju sporednu žensku ulogu su nominirane Kathy Bates, Cameron Diaz, Queen Latifah, Susan Sarandon i Meryl Streep, dok su za najbolju sporednu mušku ulogu nominirani Chris Cooper, Ed Harris, Paul Newman, Dennis Quaid i John C. Reilly.

U kategoriji najboljeg režisera nominirani su Martin Scorsese, Peter Jackson, Stephen Daldry, Spike Jonze, Rob Marshall i Alexander Payne.

Ceremonija dodjele Golden Globesa će se održati 19. januara 2003. godine.