Ministri potpisali pismo
0

Nominacija stećaka za Listu svjetske kulturne baštine

FENA
Ministri Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore nadležni za kulturu potpisali su danas u Sarajevu pismo namjere za uspostavljanje međuinstitucionalne suradnje za pripremu i prezentaciju zajedničkog projekta nominacije stećaka za upis na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Na pres-konferenciji tim povodom istaknuto je da su utvrđene aktivnosti s definiranim obavezama i rokovima, a uskoro bi trebalo da budu imenovani i koordinatori za rad. Četiri resorna ministra povremeno će se susretati radi razgovora o rezultatima.

Među potpisnicima pisma namjere je i Ljiljana Ševo, koja je taj dokument potpisala u ime Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović taj je dokument okarakterizirao kao jedan od najkrupnijih projekata u oblasti kulture koji se radi na regionalnom nivou te istaknuo da će to UNESCO sigurno znati prepoznati u konačnoj realizaciji projekta.

Nebojša Bradić, ministar kulture Srbije, istaknuo je da ove prostore prepliću brojne kulture i civilizacije, te da to sve u regionu ohrabruje da realiziraju ovaj projekt. On je uvjeren da će četiri države regije uskoro zajedno imati razlog za radost da stećci (srednjovjekovni nadgrobni spomenici) budu upisani u Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, tako da svaka od država svojoj listi spomenika, što ih ima na UNESCO-ovoj listi kulturne baštine, može da doda još jedan spomenik. Srbija ih, kaže, ima šest. Ovo bi bio sedmi i Bradić kaže da je to veoma važna inicijativa za njih.

Resorni ministar Hrvatske Božo Biškupić smatra da je kultura stećaka postala sastavni dio nacionalnih kultura svih četiriju država. Zato je, kaže, ovaj projekt obaveza svih država. On je kazao da će se četiri države zajedno, uz pomoć stručnjaka, i ubuduće vrlo aktivno postaviti prema UNESCO-u i raditi na fenomenima koji su zajednički za spomenute četiri države.

Crnogorski resorni ministar Branislav Mićunović izrazio je zadovoljstvo što je dokument potpisan u BiH - zemlji stećaka. Okarakterizirao ga je kao početak suradnje četiriju država u toj oblasti kulture i kazao da je za ministre dužnost, obaveza i čin prijateljstva da unaprijede veze i kulturno tržište učine bitnim u evropskim ali i svjetskim razmjerima. Po njegovim riječima, u BiH ima oko 66.000 stećaka, Srbiji 2.000, Hrvatskoj 4.000, te Crnoj Gori oko 3.000.

Na UNESCO-ovoj Listi svjetske kulturne baštine Srbija ima šest, Hrvatska sedam, BiH dva, a Crna Gora tri spomenika kulture.