Lukavac
0

Nomadi ostavljaju uginule ovce

FENA
U MZ Sižje na području općine Lukavac proteklog su četvrtka stanovnici u neposrednoj blizini naselja primijetili tijela dviju uginulih ovaca nakon čega su o svemu obavijestili policiju i nadležne.

Jedan od mještana bio je i očevidac kako nepoznate osobe ostavljaju tijelo uginule ovce odmah pored lokalnog puta. Iako su upozoreni da to ne čine, ovce su ipak ostavljene pored puta.

Uz sve ovo mještani navode da im nomadi uništavaju i poljoprivredne usjeve zbog čega s njima imaju mnogo problema. Iako su o svemu obaviještene nadležne službe i inspekcije uklanjanje životinja u ovom trenutku nije moguće jer su ovce bačene na prostor za koji u Službi Civilne zaštite Općine Lukavac kažu da je rizično područje zagađeno minama.

Od Kantonalne uprave Civilne zaštite zatraženo je da upute tim koji bi pregledao teren nakon čega bi se na licu mjesta kao i u ranijim slučajevima životinje neškodljivo uništile.

U Službi Civilne zaštite Općine Lukavac smatraju da bi inspekcijski organi morali povesti više računa o nomadima koji dolaze na područje Tuzlanskog kantona jer ovaj slučaj ostavljanja uginulih životinja nije prvi na području općine Lukavac.