BiH
59

Noćno skijanje na Bjelašnici i za novogodišnju noć

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Olimpijske planine Bjelašnica i Igman sinoć su bilježile rekordan broj posjetilaca. Agencija ZOI'84 više je nego zadovoljna brojem skijaša koji su odlučili posjetiti sarajevske "sniježne ljepotice".

Zvanično otvorenje skijaške sezone bilo je u nedjelju 21. decembra, a jedini taj dan skijanja nije bilo zbog nedostatka snijega. Već narednog dana na Bjelašnici su počeli s radom prvi ski-liftovi (BX i K1), dok su u narednim danima puštani u rad i ostali ski-liftovi.

"Danas je u funkciji kompletno Malo polje na Igmanu, dok na Bjelašnici rade ski-liftovi BX, K1 (kolijevka), jedan baby lift i trosjedna žičara. Dakle, skijališta su otvorena i ispunjena velikim brojem skijaša", rekao je za Agenciju FENA direktor Ski-centra Bjelašnica - Igman Suad Jusić.

Naglasio je da će noćno skijanje biti organizirano i za novogodišnju noć u terminu od 18.30 do 21.00 sati.

"Večeras također očekujemo veliki broj skijaša na stazama. Možda čak i više nego sinoć jer gosti još pristižu u apartmane i druge smještajne kapacitete na Babinom dolu", dodao je Jusić.

U slučaju velikog broja posjetilaca na Bjelašnici bit će pušten u rad i ski-lift BY, dok je na Velikom polju na Igmanu otvorena staza za nordijsko skijanje.

Visina snijega u Babinom dolu na Bjelašnici trenutno iznosi 40 cm, a temperatura je -17 stepeni celzija. Na vrhu Bjelašnice visina snježnog pokrivača je 38 cm, dok je temperatura -23 stepeni celzija.

Na Malom polju na Igmanu trenutna visina snijega je 65 cm, a temperatura je -12 stepeni celzija.