BiH
1.2k

Noć vrednija od 1.000 mjeseci obilježena u džamijama širom BiH

Klix.ba
Tuzla (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Muslimani širom naše zemlje i svijeta večerašnju, 27. noć mjeseca ramazana, noć Lejletu-l-kadr, obilježavaju u molitvi do duboko u noć, odnosno do izlaska sunca. Za ovu noć Kur'an kaže da je vrednija od 1.000 drugih mjeseci.

Jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć u kojoj je počela objava Kur'ana, Islamska zajednica u BiH označila je kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organizuju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Prema islamskom vjerovanju, Lejletu-l-kadr se nalazi u jednoj od neparnih noći zadnje trećine ramazana. U tradiciji bosanskih muslimana 27. noć se obilježava kao Lejletu-l-kar, ali se i u drugim neparnim noćima, tražeći noć Kadra, pojačavaju noćni namazi, dove i drugi ibadeti.

Centralna manifestacija obilježavanja Lejletu-l-kadr u BiH održava se u Gazi-Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, poslije teravih-namaza, a vaz je kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Na kraju programa je proučena kaderska dova, a potom je uslijedio zikr u noći Kadra, a predvodit će ga h. hfz. Ismet ef. Spahić.

Bogat vjerski program

Obilježavanje 27. noći mjeseca ramazana u Zenici je obilježeno vjerskim programom u svim džematima Medžlisa islamske zajednice Zenica.

Vjerski programi u nekoliko džemata krenuli su neposredno pred početak klanjanja teravih-namaza dok su u nekim džamijama programske aktivnosti biti održane i nakon klanjanja teravih-namaza.

Centralna svečanost za MIZ Zenica održana je u Ensar džamiji u Zenici, dok su u ostalim džematima klanjani noćni namazi, a večeras će veliki broj vjernika noć provesti u džamijama gdje će učeći Kur'an, klanjajući i uz zikr ibadetiti do zore.

Dove do sehura

Na području Medžlisa islamske zajednice Tuzla centralna svečanost održana je u džamiji Kralja Abdullaha.

Mnogobrojnim vjernicima obratio se tuzlanski muftija mr. Vahid ef. Fazlović, a vaz je održao glavni imam tuzlanskog medžlisa hfz. Ahmed ef. Huskanović.

Obilježavanje Lejletu-l-kadra predviđeno je do sehura, uz nekoliko nafila i dova, a vjernici koji ostanu do kraja moći će zajedno sehuriti.

Inače, nakon teravih namaza tuzlanske džamije ispunili su vjernici, a ekipa portala Klix.ba obišla je Čaršijsku i Gazi Turali-begovu džamiju, koje gravitiraju užem gradskom jezgru.

Vjernici su sa posebnim nestrpljenjem nakon iftara žurili u džamije kako bi prisustvovali teravih namazu i kako bi u ovoj mubarek noći molili za Božiju milost.