BiH
7

"Noć u Trnopolju" i ove godine u znak sjećanja na žrtve prijedorskog logora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centar za mlade KVART Prijedor organizuje događaj pod nazivom "Noć u Trnopolju“ koji će se održati 5. augusta na području nekadašnjeg logora Trnopolje.

"Noć u Trnopolju" je u znaku sjećanja na 5. august 1992. godine, kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora, što je i predstavljalo početak promjene odnosa prema tom pitanju.

Goran Zorić iz Centra za mlade KVART za Fenu je rekao da je "Noć u Trnopolju“ događaj koji je prvi put organizovan od udruženja Optimisti 2004 iz Kozarca, a na inicijativu Ervina Blaževića, lidera te organizacije, koji je bio maloljetni logoraš u Trnopolju.

"Osnovna ideja jeste da se na autentičnom mjestu bivšeg logora sjetimo žrtava zloglasnih prijedorskih logora ali i svih civilnih žrtava rata u BiH", naveo je Zorić te dodao da je događaj specifičan zbog mjesta i načina organizovanja, te i zbog posjetilaca.

"Kombinacija lokalnog stanovništva, uglavnom povezanog s žrtava, povratnicima, aktivistima i mladim iz Banja Luke, Prijedora i drugih gradova čini posebnu atmosferu i siguran prostor za razmjenu o teškim i bolnim događajima iz prošlosti o kojima često ne postoji ni minimum konsenzusa među različitim narativima", rekao je Zorić.

Koncept podrazumijeva, kako je istakao, pokušaj da se definišu međusobne istovjetnosti događaja iz proteklog rata u Prijedoru i BiH te trenutne aktuelne izbjegličke krize.

Program "Noći u Prijedoru" obuhvata panel debate, projekcije filmova, izložbe, promocije i druge vidove dijaloških aktivnosti. Aktivisti će tu noć provesti pod otvorenim nebom u znak solidarnosti sa žrtvama.