BiH
11

Noam Chomsky: Koje lekcije trebamo naučiti iz Prvog svjetskog rata

Klix.ba
Noam Chomsky (Foto: EPA)
Noam Chomsky (Foto: EPA)
Ugledni američki filozof, lingvista, pisac i predavač Noam Chomsky snimio je za Peace Event Sarajevo 2014. videoporuku u kojoj, između ostalog, stoji: "Već nekoliko stoljeća, Evropa je predstavljala najsurovije mjesto u svijetu, dok su Evropljani pokušavali nametnuti nacionalne državne sisteme unutar Evrope. I naravno, to nasilje se izvozilo kao i nametanje nacionalnih državnih sistema na velik dio svijeta".

"Takvi sistemi mogu biti instalirani samo putem nasilja. Gotovo svi od njih, uključujući i Sjedinjene Američke Države, instalirani su nasiljem, iz razloga da bi se utvrdile granice i prisilno ukalupili građani u jedinstvo koje nema mnogo veze sa kulturalnim, ekonomskim, jezičkim i drugim interesima. To je nasilan proces. Trajao je do 1945. godine. Evropa je, 1945. godine, praktično uništila samu sebe. Evropljani su došli do zaključka da će naredni put, kada budu igrali svoju omiljenu igru međusobnog klanja i ubijanja, izbrisati sve.

Dakle, Evropa se preselila u novi period spore integracije, mira, ublažene granice nisu beznačajne i djeluju iznutra kreirajući relativno mirno razdoblje. To, međutim, vodi u zabludu. Evropsko nasilje u ostatku svijeta nastavlja sa djelovanjem. Naravno, Sjedinjene Američke Države sada su u vodstvu, dok je Evropa sekundarni faktor, ali period i od Drugog svjetskog rata bio je ispunjen ekstremnim nasiljem širom svijeta", poručio je Chomsky.

Njegova poruka u cijelosti će biti poslušana na ceremoniji otvaranja Peace Eventa Sarajevo 2014.