BiH
0

Njemačko ministarstvo vanjski poslova ponudilo ekspertske usluge pregovaračkom timu BiH

FENA
Pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić u Berlinu se 4. decembra susrela s političkim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke ambasadorom Michaelom Scheferom, saopćeno je danas iz MVPBiH.

Sastanak je upriličen u okviru redovnih bilateralnih konsultacija između ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja, a uoči njemačkog predsjedavanja EU od januara 2007.

Tema razgovora je bilo intenziviranje bilateralne pomoći Njemačke u cilju ubrzanja priprema za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU.

Ana Trišić-Babić je informirala Michaela Schefera o konstituiranju izvršne vlasti nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora održanih u oktobru.

Michael Schefer je izvijestio o odluci MVP SR Njemačke da Pregovaračkom timu BiH ponude usluge dva njemačka eksperta. On je izrazio podršku zahtjevima BiH za liberalizaciju viznog režima zemalja potpisnica Schengenskog sporazuma, što bi ubrzalo demokratizaciju i preuzimanje odgovornosti domaćih institucija u procesima u BiH.

U sklopu posjete SR Njemačkoj pomoćnica Trišić-Babić se 5. decembra susrela i sa članicom Visokopolitičkog odbora Bundestaga Marieluise Beck iz Stranke zelenih.

Beck je informirala pomoćnicu Trišić-Babić o naporima da se u Bundestagu utemelji parlamentarna skupina za suradnju s BiH.