50 godina Jelisejskog sporazuma
129

Njemačko-francusko prijateljstvo može biti inspiracija zemljama Balkana

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Njemačko-francusko prijateljstvo nije model koji bi se lako mogao preuzeti, ali bi mogao biti inspiracija za zemlje zapadnog Balkana, jer se ovdje radi o prevazilaženju ratnih trauma, o uspostavljanju povjerenja, pogledu ka naprijed i izgradnji zajedničke evropske budućnosti, rekla je na večerašnjem prijemu njemačka ambasadorica u BiH Ulrike Knotz.

Povodom 50. godišnjice obilježavanja Jelisejskog sporazuma, ambasadori Njemačke i Francuske u BiH, Ulrike Knotz i Roland Gilles, večeras su organizirali prijem za diplomate, predstavnike vjerskog, političkog, akademskog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Knotz je naglasila da u Evropi ne postoje dvije zemlje koje su međusobno tako žestoko ratovale kao Njemačka i Francuska, ali da je tek na ruševinama ratom razorene Evrope 1945. postalo jasno da tako više ne može.

"Naši velikani De Gaulle i Adenauer su proveli historijske paradigme promjene. Od neprijatelja postali su prijatelji", istakla je Knotz.

Ambasador Gilles je rekao da se do današnjeg dana uspjeh partnerstva dviju zemalja mjeri po tome "u kojoj mjeru su Pariz i Berlin u stanju da omoguće zajedničko evropsko djelovanje, bez dominantnosti, jednostavno zahvaljujući dogovoru između dvije zemlje, koje su u suštini veoma različite i mogu zajedno pokriti bezbroj pozicija".

"Bosna i Hercegovina, zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, ima perspektivu za priključenje EU, rekao je Gilles i dodao da taj put nije lagan i da EU i sve njene članice podržavaju BiH na tom putu, ali da "odlučujuće korake mora napraviti sama zemlja".

Uvjeren je da bi politička volja za pomirenjem i hrabrost za viziju zajedničke budućnosti mogli predstavljati jak motor.

Naime, 22. januara 1963. godine su tadašnji francuski predsjednik Charles de Gualle i njemački kancelar Konrad Adenauer u Parizu potpisali Ugovor o njemačko-francuskoj saradnji, tzv. Jelisejski sporazum.

Nakon prijateljskih približavanja u proteklim godinama, ovaj sporazum je zapečatio njemačko-francusko prijateljstvo koje i danas postoji i koje je rezultat razumijevanja, političke volje i političke vizije.