Sposobni sami brinuti o sigurnosti
10

Njemačka vojska napušta BIH

SRNA
Njemačka vojska povlači se u novembru iz BiH jer smatra da su policijske i vojne snage BiH sposobne da same brinu o svojoj sigurnosti piše u tajnom pismu njemačkog ministra vanjskih poslova Guidoa Westerwellea i ministra odbrane Thomasa de Maizierea koje su objavili njemački mediji.

Portparol EUFOR-a Stuart Cantellow indirektno je potvrdio "Nezavisnim novinama" tačnost pisanja njemačkih medija.

"To pitanje, u stvari, nije za EUFOR nego prije za njemačku Vladu i njemački narod. Njihova odluka neće imati nikakav utjecaj na naše dnevne operativne aktivnosti, jer je njihov vojni udio veoma mali i ni na koji način ne može uticati na plan i misiju koju EUFOR obavlja", objasnio je Cantellow.

Njemački mediji pišu da je ova odluka, ipak, mnogo ozbiljnija jer postoje veliki otpori smanjenju stranog prisustva u BiH, te da je Njemačka ovom odlukom, koju je donijela bez konsultacija sa ostalima, poslala važnu poruku.

Njemački dnevnik "Frankfurter Rundschau" piše da je odluka loša i da njome Njemačka "okreće leđa BiH"."Ne trebaju nam jednostrani potezi, nego zajednička strategija pod pokroviteljstvom UN. Samo tako misiju u BiH možemo završiti uspješno. Smeta nam ovaj stav Njemačke:Mi idemo i želimo da i ostali, takođe, idu", prenosi ovaj list izjavu neimenovanog visokog funkcionera EU.

Član Komisije za bezbjednost parlamenta BiH iz SNSD-a Dušanka Majkić smatra da je ova njemačka odluka poruka svima ostalima."Njemačka je rekla ostalima: Vi bacajte vaš novac ako hoćete, ali mi kao racionalni i štedljivi ne želimo više to da radimo", ocijenila je Majkićeva.

Mehmed Bradarić, član iste komisije iz SDP-a, saglasan je sa konstatacijom da više nema potrebe da u BiH ostanu međunarodne snage.

"Ako je to tačno, onda mislim da je ovo jako dobro. Šalje se poruka da se situacija smiruje i da nema one potrebe kakve je bilo prije 10 ili više godina", kaže Bradarić.

Predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da je Njemačka ovaj potez povukla na bazi realnosti i da su potpuno svjesni da više nema potrebe da NJemačka arbitrira.

Njemačka trenutno u BiH ima desetak vojnika, a u okviru EUFOR-a u BiH je ukupno angažovano 1.200 vojnika.