BiH
0

Njemačka vlada osigurala 300.000 eura pomoći aktivnostima ICMP-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Otpravnica poslova Ambasade Njemačke u BiH Christiana Markert i generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger potpisale su danas u Sarajevu sporazum o donaciji kojim je njemačka vlada osigurala 300.000 eura za pomoć ICMP-u za ovu godinu.

Riječ je o tehničkoj pomoći SR Njemačke ovoj komisiji za proces identifikacije putem DNK analize.

Kako je na ceremoniji potpisivanja kazala otpravnica poslova njemačke ambasade, Njemačka duži niz godina podržava rad ICMP-a iz razloga što su moderne forenzičke metode značajne za istraživanje i identifikaciju nestalih osoba.

-To radimo posebno u zemljama koje su još u prijelaznoj fazi i koje se bave pitanjem pomirenja i uspostave mira, ustvrdila je Markert, dodajući da Njemačka ne podržava samo rad ICMP-a u BiH nego i u Iraku i Kolumbiji.

Također, izrazila je zadovoljstvo da su putem ICMP-ove pomoći BiH dosad riješeno dvije trećine slučajeva vezanih za nestale osobe iz sukoba u 1990-im.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger zahvalila je Njemačkoj što podržava rad Komisije, istaknuvši da je zahvaljujući ovoj i donacijama drugih zemalja u BiH dosad pronađeno oko 20.000 nestalih osoba.

-Takav uspjeh nema presedana i nadamo se da ćemo uz pomoć njemačke vlade i vlada drugih zemalja ovaj uspjeh ponoviti i u nekim drugim zemljama koje pokušavaju riješiti pitanje nestalih osoba, naglasila je Bomberger.

Pojasnila je da je uz pomoć donacija njemačke vlade napravljena revolucija u načinu traženja nestalih, posebno u smislu identifikacije koja je tačna i pouzdana.

U BiH se danas traga između 8.000 i 10.000 nestalih osoba.

Njemačka vlada je, uključujući ovu donaciju, od 2001. godine podržala rad ICMP-a grantovima od oko 3,7 miliona eura za aktivnosti na Balkanu te u Iraku i Kolumbiji.