Donatorska konferencija
4

Njemačka pomaže izbjeglicama u BiH sa pet miliona eura

FENA
Donatorska konferencija (Foto: SRNA)
Donatorska konferencija (Foto: SRNA)
U Sarajevu se danas održava Regionala donatorska konferencija za trajno rješenje problema izbjeglica na zapadnom Balkanu, a Njemačka će izdvojiti pet miliona eura koji su namijenjeni za izgradnju stambenog prostora za izbjeglice u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

Njemačka na ovaj način ciljano koncentrira svoju pomoć na zemlju gdje je i danas nevolja izbjeglica najveća, navodi se u saopćenju.

Regionalna donatorska konferencija se održava u okviru Sarajevskog procesa, jedne inicijative koju su 2005. godine započele četiri balkanske zemlje - BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora i koje se zalažu za trajno rješenje problema izbjeglica na Balkanu. Između ostalog, predviđeno je da se osigura trajni smještaj za oko 75.000 izbjeglica iz jugoslavenskih ratova 90-ih godina, koji još nemaju adekvatan smještaj.

Kao jedna od glavnih zemalja donatora, Njemačka će biti član Upravnog odbora koji donosi odluku o korištenju financijskih sredstava međunarodne zajednice za Sarajevski proces.

Osim toga, Savezna Republika Njemačka u okviru svog angažmana za rješavanje sukoba i očuvanje mira u južnoj Evropi, radi konstantno na tome da se ciljanom podrškom projekata prevaziđu posljedica rata u svim zemljama regiona.

Samo u BiH su 2011. podržani projekti i mjere u iznosu većem od tri miliona eura.

BiH još trpi poslijedice ubojitog rata, koji je započeo prije 20 godina s proglašavanjem nezavisnosti zemlje od Jugoslavije a koji je okončan 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. U tom ratu je oko 100.000 ljudi izgubilo život, više od dva miliona muškaraca, žena i djece je moralo napustiti svoja sela i gradove ili su bili protjerani. Danas, više desetina hiljada raseljenih osoba još živi u privremenim smještajima, navodi se u saopćenju.