Ahmetović u Berlinu
0

Njemačka podrška viznoj liberalizaciji BiH

SRNA
Državni sekretar Njemačke Ole Schreder tokom susreta sa ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahmetovićem u Berlinu iskazao je njemačku spremnost da intezivira i pruži dodatnu pomoć institucijama i agencijama u BiH da završe proces liberalizacije viznog režima.

U saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH navodi se da Ahmetović predvodi državnu delegaciju na 13. Evropskom policijskom kongresu koji se održava danas i sutra u Berlinu.

Delegacija BiH danas se u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Njemačke susrela sa predstavnicima Ministarstva koje je predvodio Schreder. Tokom razgovora Ahmetović ih je informisao o napretku koji je BiH postigla na putu evroatlantskih integracija u oblasti bezbjednosti. 

Ministar bezbjednosti BiH predstavio je napredak koji je postignut u ispunjavanju preostalih obaveza za viznu liberalizaciju, posebno u oblasti bezbjednosti  dokumenata i izdavanja biometrijskih putnih isprava.

On je iznio i posljednju pozitivnu ocjenu eksperata Evropske komisije, kada je riječ o  ispunjavanje obaveza iz mape puta, odnosno uvođenje biometrijskih  pasoša. 

Predstavljen je i napredak koji je postignut i u drugim oblastima iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, kontrole granica, borbe protiv ilegalne migracije, azila, te opšte bezbjednosti.

Ahmetović je naglasio da institucije i agencije u BiH spremno dočekuju ekspertske misije Evropske komisije koje će od 8. do 19. februara vršiti procjenu o ispunjenosti preostalih uslova za viznu liberalizaciju.
Schreder je izrazio zadovoljstvo dolaskom ministra i delegacije BiH u Berlin, gdje je, osim učešća na Kongresu, stvorena mogućnost da se razgovara i o ispunjavanju preostalih obaveza za viznu liberalizaciju, te 

istakao njemačku spremnost da pomogne na tom putu.

Tokom susreta  intezivirani su razgovori o okončanju procedure za zaključivanje  memoranduma o razumijevanju između dva ministarstva, koji će omogućiti intezivniju saradnju između institucija i agencija BiH i  Njemačke u oblasti bezbjednosti i efikasne borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala.

Delegacija BiH sutra će imati susret sa predsjedavajućim Odbora za unutrašnje poslove i ključnim članovima Odbora iz svih parlamentarnih frakcija Bundestaga kad je riječ o ispunjavanju preostalih obaveza iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

U delegaciji BiH, koja boravi u Berlinu su i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, direktor Službe za poslove sa strancima  Dragan Mektić, šef Kabineta ministra bezbjednosti Senad Kušević, šef Odsjeka za međunarodnu koordinaciju u Ministarstvu bezbjednosti Ankica Tomić i  savjetnik ministra za međunarodnu saradnju Muhamed Duraković.