BiH
10

Njemačka ostaje na poziciji jedinstvene BiH

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Izbore u Njemačkoj možemo posmatrati u prvom redu kao veliku pobjedu jedne osobe – Angele Merkel, ocijenio je u izjavi za Fenu, komentirajući rezultate jučerašnjih općih izbora u Njemačkoj, direktor Fondacije Centar za nove inicijative Amer Obradović.

"Ona je ta koja je personifikacija čitavog CDU-a, ona je ta koja je bila dominantna, koja je vodila finansijsku politiku i poteze u vrijeme krize, i na kraju, ona je ta kojoj su Nijemci dali povjerenje da vodi ovu zemlju u naredne četiri godine", kazao je Obradović.

Prema njegovoj ocjeni, veliki gubitnici ovih izbora su liberali (FDP), tradicionalni koalicioni partner CDU-a, koji nisu prešli izborni prag i čime je zakomplicirano formiranje buduće vlade.

Druga najjača njemačka stranka, SPD, također, je prošla jako loše, s nešto više od 25 posto, te se pokazalo da njihov lider Peer Steinbrück nije dorastao Merkel.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, a to je delegaciji Centra za nove inicijative potvrđeno u Kabinetu kancelarke Merkel prije nekoliko mjeseci, tu Njemačka ostaje na poziciji jedinstvene Bosne i Hercegovine, te otvorenim vratima prema Evropskoj uniji, ali s političarima koji su spremni pronaći unutrašnji dogovor za reforme. Berlin je, uostalom kao i Vašington i Brisel, razočaran sadašnjim političkim liderima i šansu vidi u drugačijem odnosu lidera prema politici, a takvi ljudi će bez sumnje imati i bezrezervnu podršku i nove vlade kancelarke Merkel", rekao je Obradović.