BiH
0

Njemačka odobrila 14 miliona eura za unapređenje razvoja BiH

NINA
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu danas je potpisan Memorandum o razgovorima delegacija Saveznog ministarstva za privredni razvoj SR Njemačke s delegacijom Vlade BiH i delegacijom vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH u cilju usuglašavanja i priprema saradnje za unaprjeđenje razvoja u 2005.

Memorandum je nastavak tehničke i finansijske saradnje, a iz okvira bilateralnog sporazuma o tehničkoj saradnji iz 1995.

Memorandum su potpisali Ana Trišić-Babić, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, za Vladu BiH, dr. Leo Kreuz, rukovodilac Odjela jugoistočne Evrope u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj, za Vladu SR Njemačke, Enver Trepić, za Vladu FBiH, Zoran Stjepanović, za Vladu RS-a, i Stevan Zoranović, za Vladu Brčko Distrikt BiH.

U obraćanju prisutnima ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić istaknula je značaj potpisivanja ovog memoranduma, koji je nastavak desetogodišnje saradnje između BiH i SR Njemačke. Zahvalila se sudionicima razgovora, posebno dr. Leu Kreuzu i ambasadoru SR Njemačke u BiH.

Memorandumom je bespovratno odobren iznos od 14 miliona eura za nove i nastavak tekućih projekata. Od toga je 4,5 miliona eura predviđeno za sanaciju rudnika Vihovići, 7 miliona eura za razvoj energetskog sektora, 2,5 miliona za unaprjeđenje privrede i zapošljavanje, kao i za daljnju podršku uvođenju sveobuhvatnog vođenja katastra i zemljišnih knjiga.

Osim toga, otvorena je mogućnost da Bosna i Hercegovina od Vlade SR Njemačke dobije 10 miliona eura kredita pod vrlo povoljnim uslovima.

Dr. Leo Kreuz, vođa njemačke delegacije, izrazio je zadovoljstvo završetkom razgovora koji su vođeni jučer, što je rezultiralo potpisivanjem Memoranduma. Naglasio je da je ekonomska saradnja dio čvrstog oblika bilateralne saradnje između SR Njemačke i BiH. Apelirao za nastavak puta razvoja kojim je BiH krenula.

Ana Trišić-Babić se zahvalila delegaciji SR Njemačke i izrazila zadovoljstvo što je SR Njemačka prepoznala i spremna ulagati u prirodna bogatstva kojima BiH obilato raspolaže.

Delegacija SR Njemačke, koja je sudjelovala u razgovorima i bilo na potpisivanju Memoranduma, danas će posjetiti Memorijalni kompleks u Potočarima i izraziti iskreno saučećše porodicama čiji su članovi nastradali.