27.000 paketića
0

Njemačka daruje mališane iz Bosne i Hercegovine

Sarajevo-x.com
U Bosnu i Hercegovinu je danas, 25. decembra, iz Njemačke krenuo konvoj sa 27 hiljada novogodišnjih paketića. Akciju je organizovala Fondacija „Rudolf-Walter“ uz pomoć automobilskog giganta Ford, objavio je Deutsche Welle.

Šest kamiona i 22 humanitarca stići će u selo Turija u blizini Lukavca, gdje se nalazi 'Selo mira', a paketići će biti podijeljeni bolesnoj djeci u sirotištima, obdaništima, bolnicama, te socijalnim ustanovama.

"Zaista je veoma dirljivo vidjeti oči djece kada im date božićni ili novogodišnji paketić. Za mnoge je to jedini poklon koji dobiju za Božić ili Novu godinu“, kazao je Helmer Anrath, šef projekta.

U paketićima se nalaze igračke, slatkiši, kape i rukavice, a humanitarci će paketiće dijeliti i mališanima u Sarajevu, Olovu, ali i Srebrenici.

"Radi se o prijateljstvu sa djecom koja na ovakav poklon uopšte nisu računala jer su njihovi roditelji siromašni ili u budžetu nekog od sirotišta ili socijalne ustanove nije uvrštena stavka za kupovanje paketića“, kazao je osnivač fondacije Rudolf Walther, dodajući kako se podjelom paketića u siromašnim i ratnim, te poratnim područjima daje nada u budućnost i signal da to stanovništvo nije zaboravljeno.