BiH
0

Nizom sadržaja Goražde će obilježiti Dan sjećanja na žrtve iz Drugog svjetskog rata

Piše: E. A.
U Goraždu se pripremaju za obilježavanje 26. januara-Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dana prvog oslobođenja Goražda. Prema najavama bit će to niz sadržaja u čijem fokusu je odavanje počast svim žrtvama stradalim u Goraždu od kraja novembra 1941. godine do 26. januara 1942. godine kada su partizanske jedinice ulaskom u Goražde zaustavile pokolj četnika Draže Mihajlovića u kojem je samo u ovom periodu ubijeno više od 1400 stanovnika Goražda i okoline, uglavnom Bošnjaka.

Centralno obilježavanje planirano je na "Mostu Alije Izetbegovića" sa kojeg će ove godine biti bačene 74 ruže u Drinu, jer je toliko godina proteklo od pomenutih događaja. Planirana su i obraćanja predstavnika SABNOR-a, te program u kojem će učestvovati mladi iz Goražda.

"I ove godine želimo da dostojanstveno obilježimo 26. januar, Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, dan kada se zahvaljujući partizanskim jedinicama zaustavio najveći genocid na Drini. Mi smo ove godine, poučeni ranijim iskustvom, napravili jedan program koji ćemo još jednom revidirati i sve prijedloge razmotriti. Ono što očekujemo jeste da će iz Sarajeva i drugih krajeva Bosne i Hercegovine doći tri autobusa, negdje oko 150 članova antifašističkih udruženja sa predstavnicima organizacija i krovnih udruženja antifašista. Kao domaćini mi se moramo dostojanstveno pokazati i nastojati da protokol protekne u najboljem redu. Svakako da će biti polaganje cvijeća, imat ćemo na taj dan i obilježavanje Dana mjesne zajednice Goražde I, pa ćemo to sve skupa uklopiti", najavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Podsjetimo da su u u ovom periodu, decembra 1941. godine četnici Draže Mihajlovića u Goraždu ubili pet časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Sestre Jula Ivanišević iz Hrvatske, Berchmana Leidenix iz Austrije, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskog porijekla Marija Bernadeta Banja djelovale su u samostanu Marijin dom na Palama. U decembru 1941. četnici su samostan zapalili, a sestre poveli prema Goraždu pješice. U goraždanskoj kasarni, današnjoj Osnovnoj školi "Husein efendija Đozo", gdje su ih smjestili, sestre su pokušale spasiti dostojanstvo žene i redovničku čast skačući kroz prozor. Sve su bile teško povrijeđene. Nakon toga su zaklane, a tijela su im bačena u Drinu.

Papa Benedikt XVI. je 2011. godine pokrenuo postupak beatifikacije pet časnih sestara, poznatijih kao Drinske mučenice čime je otvorio put za njihovu beatifikaciju koja je obavljena u Rimu iste godine pred više od dva miliona hodočasnika a nekoliko mjeseci kasnije i u Sarajevu.