BiH
0

Nizom prigodnih sadržaja u Mostaru obilježen Dan državnosti

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Nizom prigodnih sadržaja u Mostaru je danas obilježen Dan državnosti BiH. Svečanost je započela odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, pri čemu su na spomen obilježje cvijeće položili Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNŽ, Udruženje logoraša, Zelene beretke, delegacija temeljnih boračkih udruženja HNŽ, delegacija temeljnih boračkih udruženja Općina Čaplina, Delegacija SABNOR-a Mostar i delegacija Udruženje žena SDA Mostara.

U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, navedene delegacije položile su cvijeće i na zajedničko spomen obilježje borcima iz rata 1941.- 1945. godine i 1992- 1995. godine.

"Ovo je po meni jedan veliki pomak kako u manifestacijskom smislu, tako i u samom odnosu nas koji živimo ovdje naspram ovog datuma koji je jako važan u povijesti države BiH. Stabilnost zemlje, Evropski put i put prema NATO savezu su neupitni i mislim da ćemo ove poteškoće sa kojima se suočavamo u posljednje vrijeme, prevazići. Također smatram da je jedna opća stabilnost u BiH prije svega uspostava parlamentarnih većina preduslov za bolju nadu", istaknuo je Mušić.

Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNK dodao je da ljudi širom BiH, pa i u Mostaru uviđaju značaj dana u kojemu je naša zemlja nakon 480 godina vratila svoju državnost.

"Svakako je ovo jedan od najvažnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu. Atmosfera iz naših škola prenijela se i na ulice i među starije ljude i ovo sve što vidite danas jedan je od pokazatelja da Bosna i Hercegovina u konačnici ima svoju perspektivu", istakao je Špago i dodao kako se nada da će naredni rođendani biti sretniji, ali i da će se proslavljati na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.

"Zakon o državnim praznicima u Federaciji BiH je jasan. Svi federalni funkcioneri danas obilježavaju državnost BiH, te na taj način sprovode spomenuti zakon. Njihov doživljaj istog već je njihova lična stvar i nešto što ne bih komentirao", dodao je Špago.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović kazala je kako se nada da se u obrazovni sistem mora ugraditi značaj Dana državnosti kako bi djeca imala osjećaj pripadnosti prema domovini. Nakon odavanja počasti na spomen obilježjima, u Narodnom pozorištu Mostar održana je svečana akademija nakon koje je u organizaciji Muzeja Hercegovina priređena izložba pod nazivom "ZAVNOBiH u izgradnji bh. državnosti".