Novo Goražde
0

Nivo vode niži za pola metra

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nivo vode u Novom Goraždu se smanjuje i niži je za pedesetak centimetara - javlja dopisnik Srne.

Član Opštinskog štaba Civilne zaštite Tomislav Čarapić rekao je da je evakuisano sedam porodica čija je imovina potpuno uništena i koji zimu neće moći provesti u kućama.

"Jedan broj smo smjestili u zgradi osnovne škole, ali to nije nikakvo rješenje. Ovako će moći ostati najviše pet do šest dana", naveo je Čarapić.

Prema njegovim riječima, voda se povlači iz Fabrike za proizvodnju žice koja je sinoć oko ponoći morala da prestane sa radom, jer je bujica naglo prodrla u proizvodne hale. Šteta je ogromna. 

"Poplavljena je i prozvodna hala Udruženja poljoprivrednih proizvođača u kojoj su uništene veliki količne drvenog uglja. Poplavljena je i zgrada Doma zdravlja, kao i ostalih ustanova i nevladinih organizacija", naveo je Čarapić.

Stanovništvo Novog Goražda danas su posjetili i obećali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović i ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske /RS/ Omer Branković. 

"Vlada RS izdvojila je 100.000 KM za saniranje šteta u Novom Goraždu, a večeras ćemo dopremiti i 250 paketa sa hranom i sredstvima za higijenu. Trebali bismo i praviti nove stambene zgrade, ali to ćemo sagledati kada se voda povuče", rekao je Branković.
Ahmetović je rekao da će pripdnici Državne granične službe i dalje biti na pomoći ovom stanovništu.

"Pomagali su sa dva čamca. Vidjećemo sa Ministarstvom odbrane da angažuju još pripadnika Oružanih snaga BiH", rekao je Ahmetović.

Iz Novog Goražda apeluju za pomoć, jer nemaju dovoljno novca za nabavku hrane i vode za jedinice civilne zaštite i stanovništvo.